SUTRA U VEČERNJEM

Hanfa predlaže Vladi da Poštu proda građanima

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Hanfa predlaže Vladi da Poštu proda građanima
21.07.2019.
u 19:34
Ante Žigman, šef državnog regulatora, misli da povratak narodnog kapitalizma i prodaje državnih tvrtki uz IPO po povlaštenim cijenama jamči bolje upravljanje
Pogledaj originalni članak

Dvanaest godina od posljednje državne javne ponude dionica u koju se uključilo oko 360 tisuća građana koji su po povlaštenoj cijeni kupili dionice Hrvatskog Telekoma na pomolu bi mogao biti novi IPO. Ante Žigman, predsjednik uprave Hanfe, državnog regulatora za financijske usluge, predlaže Vladi premijera Andreja Plenkovića da građanima proda četvrtinu dionica Hrvatske pošte. Bio bi to treći državni IPO, nakon što je 2006. godine Ivo Sanader utabao put narodnom dioničarstvu prodajom dionica Ine, a godinu dana kasnije i Hrvatskog Telekoma.

Novi kodeks

Podsjećamo, dionice Ine kupilo je 44 tisuće građana po cijeni koja je određena na 1690 kuna, što je bilo ispod tadašnje tržišne vrijednosti Ine. Svi koji su tada uložili prosječnih 38 tisuća kuna za prve 22 narodne dionice, ovisno o tome kada su ih prodali, zaradili su velik novac. To je bio i razlog što se godinu dana kasnije, tik pred parlamentarne izbore, ljudi satima stajali u redovima da bi kupili dionice Hrvatskog Telekoma, za što su građani “iskeširali” više od 5,5 milijardi kuna.

Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

 - Tehničar videoigara - za 23 mjesta borila su se čak 184 đaka

- Lijepa priroda i život protiv loše discipline i iseljavanja

- Seks-shop - Koje igračke Hrvati nose u krevet

- Vukovarac sklada glazbu za filmove

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

IS
istinaizlike
23:04 21.07.2019.

Pošta grca u dugovima, primarni biznis joj je postao prodaja igračaka, svijeća i krunica, pošta kao takva nema budućnosti nakon digitalizacije i24h dostave. Što ćemo s njom? Prodajno je Hrvatima!

Avatar anti_komunist
anti_komunist
22:34 21.07.2019.

je......a kud bu onda zavrsili uhljebljeni clanovi uprave sa zavrsenim poljoprivrednim faksom- smjer stocarstvo ...???