Borislav Savić:

'Hadžić je radio za tajne službe i ono što mu je govorio Milošević'

Foto: Screenshot ICTY
'Hadžić je radio za tajne službe i ono što mu je govorio Milošević'
02.04.2013.
u 17:32
Plitvice, Pakrac, uhićenje Arkana, sve je to dogovorena predigra sukoba koji slijede, a ideja o sukobu tinjala je unazad deset godina, još za vrijeme komunista, kaže Savić
Pogledaj originalni članak

Borislav Savić, 90-tih tajnik vukovarskog SDS-a, prisjeća se događaja od prije 22 godine kada je s predsjednikom SDS-a Vukovar Goranom Hadžićem na katolički Uskrs  bio uhićen na Plitvicama i tvrdi kako je sve to bilo dogovoreno između hrvatske i srpske strane, kao što je bilo dogovoreno i nadzirano sve ono što će se događati poslije – od pada Vukovara i okupacije trećine teritorija neovisne i od svijeta priznate Hrvatske do sredine siječnja 1998. i završetka mirne reintegracije.

– Plitvice, Pakrac, uhićenje Arkana, sve je to dogovorena predigra sukoba koji slijede, a ideja o sukobu tinjala je unazad deset godina, još za vrijeme komunista. Naš SDS je osnovala srpska tajna služba i Jovan Rašković samo je figurirao kao predsjednik stranke. Obje strane, a Zagreb i Beograd bili su na stalnoj vezi, tada su radile na tome da dođe do sukoba jer u pozadini je svakog sukoba pljačka i otimačina. Srpske tajne službe nadzirale su Arkana, Veljka Džakulu, a i Goran Hadžić radio je za njih. To sam znao pa se baš i nisam gurao u prve redove, iako sam znao da je Goran "poluinteligent" i da jedva uspijeva sastaviti dvije suvisle rečenice. On je govorio ono što mu je rekao Milošević koji je bio vrhunski manipulator. Dakako, sve je to bilo uz znanje novih i starih sigurnosnih službi, generala Kadijevića, šefa KOS-a Aleksandra Vasiljevića i njegova agenta Tokića. Izgon Srba isto je bio planiran, još u vrijeme komunista, pa je na 14. kongresu, kada su slovenska i hrvatska delegacija izlazile, Račan hrvatskim Srbima iz delegacije koji su ga pitali: "Što je s nama?" odgovorio: "Vi se njihovi", pokazujući na srpske komuniste koji su ostali u dvorani – kazao je Savić, ali je prečuo svako pitanje o svojoj ulozi u tim događanjima. O samom uhićenju na Plitvicama priča u detalje i tvrdi kako ga nije jednog trenutka nije bilo strah iako je znao da će biti pretučen, ali je koristio tehniku disanja da bi suzbio strah. Naravno, prema Saviću, i plitvički sukob bio je dogovoren.

– Vraćali smo se iz Obrovca, kamo smo išli urazumiti Milana Babića, i prenoćili smo na Plitvicama u hotelu. Oko 4.30 probudio nas je megafon koji poziva na predaju. Rekao sam Goranu neka ode na recepciju vidjeti što se događa, iako sam znao o čemu je riječ i otišao sam se tuširati. Goran se vratio, bio je jako uplašen i povikao je: "Ovdje je rat, a ti se tuširaš!" Rekao sm mu neka se i on istušira jer vjerojatno dugo nećemo imati priliku. Smirivao sam ga i predlagao da krenemo kući u Vukovar i pozvao ga na uskrsni ručak jer je moja supruga Hrvatica. Zaustavila nas je policija i kada smo se predstavili, pretražili su našu prtljagu i kod Gorana pronašli pištolj. Dok smo stajali uzdignutih ruku, čuo sam kako je, valjda zapovjednik, preko veze rekao nekome: "Vratite ih nazad". Mislim da je to bio glas Josipa Lucića, ali nas nisu vratili već su nas odmah počeli tući rukama, nogama, kundacima i to maltretiranje trajalo je dva ili tri sata. Jednom plećatom policajcu, koji se zaletio da me kundakom udari u glavu, trznuo sam glavom pa me promašio i bio jako ljutit. Potom su nas odvezli u Karlovac u neku zgradu preko puta sportske dvorane, gdje su nas pregledali liječnici, a i suci su ondje bili, no nikakvu tužbu nisu podigli protiv nas. Postupak je dalje bio korektan, nisu nas  tukli, a lisice su nam samo ovlaš stavili na ruke. Posjeli su nas u kombi, u kojemu je bio i Željko Sačić, i odvezli u Zagreb u zatvorsku bolnicu, gdje smo se izležavali. Ondje nas je posjetio Degoricija i čestitao nam Uskrs. Nakon tri dana, mislim, Degoricija i Josip Boljkovac odvezli su nas svojim automobilima kući u Vukovar jer tog su dana imali nekakav sastanak u Općini u Vukovaru. Taj sukob na Plitvicama također je bio dogovoren, kao što je bilo dogovoreno da nema mnogo žrtava, pa je zato na hrvatskoj strani poginuo Jović, a na našoj neki mesar, ne znam mu ime. Nije bilo tamo uniformiranih Srba, a oni koji su bili zarobljeni, na njih su stavili vojne jakne samo za slikanje – kaže Savić dodajući zagonetno kako je poslije otišao iz Vukovara i "radio na relaciji Šabac – Beograd", a vratio se u prosincu 1991. godine. Ne želi govoriti mnogo o detaljima, ali kaže da je tadašnjem UNPROFOR-u predložio Milorada Pupovca za predstavnika Srba.

Odbija optužbe kako je dolazio u zatvor u Srijemsku Mitrovicu i prokazivao vukovarske branitelje i civile. S Hadžićem se, tvrdi, zadnji put susreo u Haagu, gdje je bio svjedok obrane, a uskoro opet ide na suđenje Hadžiću jer je pristao biti i svjedok tužiteljstva.

>> Džakula: Hadžić je zastupao tezu kako Hrvati genetski mrze Srbe

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.