HAAG Zašto se odustalo od progona ubojica srpskih civila

Haaški svjedok Žganjer: Imao sam dojam da su priznanja dana pod pritiskom policije

12.11.2008.
u 19:37
Pogledaj originalni članak

U nastavku svjedočenja Željka Žganjera, u vrijeme Oluje županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku, branitelj generala Gotovine Luka Mišetić upitao ga je zašto je bio odustao od daljnjeg procesuiranja osoba (demobiliziranih vojnika) koje su se navodile kao ubojice srpskih civila u Varivodama i Gošićima. – Stekao sam dojam da su ta priznanja dana pod pritiskom policije – rekao je Žganjer. Mišetić je kazao da su osim pred policijom te osobe priznale ubojstva i pred istražnim sucem i da se mogla naložiti daljnja istraga jer su ovako ta ubojstva pripisana generalima u njihove optužnice.

– Jeste li ikada pomislili da su teze o iznuđenim priznanjima stvorene radi pomaganja optuženima? – pitao je dalje Mišetić.

A Žganjer je odgovarao da je odustao od optuženih jer su postojala svjedočanstva da su ubojice bili u maskirnim uniformama... Potvrdio je da se zapovjednik ZP-a Split (Gotovina) nije mogao miješati niti se miješao u poslove tužiteljstva. Naveo je da je pokrenuo postupak za ubojstvo u Gruborima potaknut izvještajem Amnesty Internationala.

Rekao je i da general Markač nije sprečavao istragu niti je bilo što upućivalo na to da bi opstruirao istragu o incidentu u Gruborima.Nakon Žganjera na redu je višednevno svjedočenje visokog dužnosnika RSK .


Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr