Haag: Ermolaev ustrajao na tome da je Čermak bio odgovorna osoba

Foto: import
Haag: Ermolaev ustrajao na tome da je Čermak bio odgovorna osoba
29.04.2008.
u 07:19
Pogledaj originalni članak

Svjedok haškog tužiteljstva Mikhail Ermolaev ustrajao je u ponedjeljak na haškom suđenju trojici hrvatskih generala u tvrdnji da je general Ivan Čermak nakon odlaska hrvatskih vojnih snaga bio odgovorna osoba za sve što se događalo na području sektora Jug nakon operacije Oluje.

Čermakov odvjetnik Andrew Cayley uveo je više dokumenata i izvješća po kojima general Čermak nije mogao riješiti probleme ili su njegove odluke ignorirane, no svjedok se stalno vraćao svojoj tvrdnji da je Čermak bio osoba odgovorna za funkcioniranje svega na tom području i da su se međunarodni predstavnici njemu uvijek obraćali s problemima.

Ustrajavajući na činjeničnoj podlozi tih tvrdnji Cayley je nizao pitanja: "Tko vam je rekao da je Čermak za sve nadležan?; tko vam je rekao da je Čermak bio zadužen za sve nadzorne točke?; tko vam je rekao da je Čermak zapovijedao policijom?", tražeći konkretne odgovore.

Ruski mornarički kapetan Ermolaev, koji je 1995. bio vojni promatrač UN-a, u više se navrata takvim pitanjima čudio ponavljajući da su sve aktivnosti međunarodnih predstavnika u Kninu i sva prepiska išli prema generalu Čermaku koji im je bio predstavljen kao glavni.

"Obaviješten sam da je Čermak na čelu svih aktivnosti na tom teritoriju a da su drugi ljudi vodili pojedine djelatnosti", rekao je svjedok.

Cayley je u protuispitivanju Ermolaeva utvrdio da vojni promatrači UN-a (UNMO) nisu bili obučavani za evidentiranje povreda ljudskih prava. Tužiteljstvo je ranije uvelo izvješća UNMO-a o tim kršenjima.

Cayley je uveo kao dokaz televizijsku snimku zajedničke izjave novinarima posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a Yasushija Akashija i generala Čermaka 7. kolovoza 1995. u Kninu u kojoj je Akashi obavijestio da je dogovorena sloboda kretanja za međunarodne predstavnike po Kninu već od tog dana a dan kasnije "i na drugim područjima ovisno o stanju na terenu".

Dosadašnji međunarodni svjedoci na suđenju su tvrdili da su im neograničenu slobodu kretanja hrvatske vlasti u Kninu ograničavale suprotno dogovoru koji je Akashi postigao. Hrvatska strana tvrdi da im je slobodu kretanja ograničavala kad je njihova sigurnost bila ugrožena.

Ermolaev je potvrdio da vojnim promatračima UN-a na pojedinim područjima sektora Jug nakon Oluje nitko nije mogao jamčiti sigurnost primjerice zbog miniranih područja.

Cayley je uveo kao dokaz i snimku izjava predstavnika lokalnih Srba koji su 9. kolovoza hvalili Čermakov angažman na osiguranju normalnog života za stanovnike Knina i okolice.

Suđenje se u utorak nastavlja protuispitivanjem Ermolaeva.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr