Hrvatska pod snijegom

Građani: Glavne su ceste čiste, ali što je s lokalnim?!

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
04.01.2016., Sisak - Nakon krace stanke snijeg je od jutarnjih sati ponovo poceo padati. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
03.01.2015., Zagreb - Snijeg koji je citavu noc padao zabijelio je Zagreb koji se jutros probudio pod snjeznim pokrivacem sto je najvise razveselilo djecu koja su se sanjkala i grudala na snjeznim padinama pod Svetim Duhom. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
04.01.2016., Slavonski Brod - Temperatura zraka i do minus 10 stupnjeva Celzijevih, hladnoca i novi gust9i snijeg koji je poceo padati danas poslije podne donosi i nove nevolje vozacima, a zbog neociscenih nogostupa i pjesacima. Photo: Ivica Galovic/ PI
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
04.01.2016., Sisak - Nakon krace stanke snijeg je od jutarnjih sati ponovo poceo padati. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
05.01.2016.
u 18:37
Rekordna visina snijega izmjerena je 1984. na Zavižanu gdje je palo 320 centimetara snijega. Jučer je tamo palo 30 centimetara
Pogledaj originalni članak

Roditelji su nepokretni i žive u Brezovoj Glavi u kojem je ralica prošla samo jednom pa se dva automobila ne mogu mimoići na cesti. Ne bojim se lopate i čišćenja snijega, ali činjenica je da je slična situacija u svim selima – kaže Milka Savić iz okolice Karlovca, gdje je napadalo do 26 centimetara snijega.

U Karlovcu više od 500 t soli

Najviše kritika građani su jučer upućivali nadležnima za čišćenje lokalnih i nerazvrstanih cesta po selima i gradskim ulicama, dok su one županijske i državne bile prohodne. Na karlovačkom području na terenu je bilo svih 40 ekipa zimske službe je su do jučer na posipanje prometnica potrošili više od 500 tona soli. U Centru 112 napominju da su sve službe na terenu, no pozivaju i građane da uklone snijeg ispred ulaza u kuće i zgrade. I u osječkom kraju čule su se kritike na slabo očišćene seoske ceste, a opasne su bile i zaleđene vodene površine.đ

– Apeliramo na građane da ne izlaze na zaleđene površine rijeka i drugih voda te da se oprezno kreću zaleđenim ulicama – kažu u osječkom Centru 112. Zaprijetila je i nova opasnost od pada ledenica i snijega s krovova. U Vukovarsko-srijemskoj županiji sve prometnice bile su prohodne i promet se odvijao normalno.

– Oborine nisu bile obilne, no s ralicama će proći i kroz sve sporedne ulice – kaže voditelj zimske službe vukovarskog Komunalca Marko Mlakić. S izmjerenih minus 11 Celzijevih stupnjeva Slavonski Brod bio je jedan od najhladnijih gradova u Hrvatskoj (rekorder je jučer ujutro bilo Đakovo s minus 12). Napadalo je 11 centimetara snijega. – Ulica nije baš najbolje očišćena, ali snijeg mi ne smeta, dapače. Uživam u šetnji – kaže ugostitelj Josip Garić.

Kazne od 100 do 5000 kn

Osim što mnogima donosi radost, snijeg donosi i obvezu čišćenja staza i prilaza ispred kuća i zgrada. One koji to ne učine očekuju novčane kazne od 100 do 5000 kuna. Zbog snijega promet je u većem dijelu unutrašnjosti i u Hrvatskom primorju bio otežan. HAK je izvijestio da je za sav promet zatvorena državna cesta Dobroselo – Mazin – Bruvno, a za osobna vozila ponovno je otvorena državna cesta DC25 Gospić – Karlobag. Jučer u 13 sati ukinuti su zimski uvjeti na autocesti A2 Zagreb – Macelj.

I za danas meteorolozi najavljuju pretežno oblačno vrijeme uz oborine, većinom u drugom dijelu dana. Padat će snijeg i kiša koja se ledi na tlu. – Zimski uvjeti te zabrane za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama bit će na većini cesta u Lici, u unutrašnjosti Dalmacije, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Očekuje se pojačan promet na većini graničnih prijelaza s BiH, Srbijom i Slovenijom. Mogući su poremećaji u trajektnom i katamaranskom prometu zbog jakog juga – najavljuju za danas u HAK-u. Inače, rekordna visina snijega u Hrvatskoj izmjerena je u ožujku 1984. na Zavižanu – 320 centimetara! Jučer je na Zavižanu izmjereno "skromnih" 30 cm. 

>>Čistite snijeg pred vratima

>>'Ma samo neka pada! Kuha se sarma i toplo nam je'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
08:35 06.01.2016.

glasali su za hdz i sada kukaju, već 25 godina ista priča