Izgubljeni sudovi

Grad Karlovac plaća 4,1 milijun kuna za pravomoćne presude

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Grad Karlovac plaća 4,1 milijun kuna za pravomoćne presude
12.11.2012.
u 11:00
Najveći iznos, 1,6 milijuna kuna odštete izdvojit će se za mladića koji je prije nekoliko godina bio pretučen na Danima piva
Pogledaj originalni članak

Rasprava o trećem ovogodišnjem rebalansu karlovačkog gradskog proračuna donijela je u javnost gotovo nevjerojatan podatak da se iz gradske blagajne isplaćuje čak 4,171 milijun kuna za kazne, penale, naknade i štete.

 Doznali iz medija

 Raspravu je potaknuo Ivica Marganin koji je naglasio da je riječ o ozbiljnom, višemilijunskom iznosu koji traži i ozbiljnu raspravu. Zatražio je da se konkretnije objasni zašto i kamo toliki novac odlazi. No, gradska pročelnica za financije Lidija Malović odmah je ponudila drugu stranu priče.

 – Riječ je o proračunskoj stavci koja se zove kazne, penali i naknade štete, no Grad ne plaća ništa od toga. Sve što se s ove stavke isplaćuje vezano je uz pravomoćne sudske presude, koje smo, kao što to i zakon nalaže, dužni poštovati – odgovorila je Malović.

 Ipak, Margarin nije bio zadovoljan takvim odgovorom.

 – Kao gradski vijećnik z medija sam doznao da će Grad Karlovac platiti odštetu od čak 1,6 milijuna kuna mladiću koji je bio pretučen na Danima piva. Dopustite mi tvrdnju  da ovo uvaženo vijeće mora biti izviješteno o trošenju takvog iznosa, barem na razini vijesti, ako ne i više od toga – zaključio je Margarin.

 Novi rebalans proračuna doživio je i niz drugih kritika oporbe. Josip Benčić je raspodjelu gotovo 209 milijuna kuna ocijenio matematički točnom, no potpuno bez vizije i smjernica kamo Karlovac ide u budućnosti.

 Za što dajemo novac?

 Rekao je da rotor u Novom centru s četiri milijuna kuna nikako nije kapitalni projekt, kao ni uređenje Hrvatskog doma. Pokušaj izgradnje stanova u Nehajevoj ulici proglasio je propalim. Osvrnuo se i na potporu gradskim medijima.

 – Opet su tu Radio Karlovac i Karlovački tjednik, zbog čijih dotacija nas revizija godinama proziva. Jesam za to da te dvije tvrtke opstanu, ali ne na ovaj način. Opet ne znamo za što dajemo novac i hoće li sve to pomoći da se oba medija dovedu barem blizu tržišnog poslovanja.

Ovako samo krpamo rupe, a suštinski ništa ne rješavamo – zaključio je Benčić priču o dotacijama gradskim medijskim kućama, koje godišnje znatno prelaze milijun kuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.