MOSTAR

Grabar-Kitarović: 'Moja državna politika je briga za Hrvate u BiH'

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
Kolinda Grabar-Kitarović
27.11.2019.
u 15:49
Hrvatska predsjednica je pozvala hrvatske gospodarstvenike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu kako bi se zaustavilo odlazak mladih iz ove zemlje, te je navela da podaci iz BiH "upozoravaju na najsnažnije iseljavanje".
Pogledaj originalni članak

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u srijedu u Mostaru kako će briga o Hrvatima u Bosni i Hercegovini ostati važan dio njezine državne politike te da će se nastaviti zauzimati za ostvarenje pune jednakopravnosti hrvatskog naroda i biranje vlastitih političkih predstavnika bez preglasavanja.

"Ono što jest i što će ostati moja državna politika je briga za Hrvate Bosne i Hercegovine. Hrvati imaju dvije domovine – Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. I zato neću stati dok se Hrvatima Bosne i Hercegovine ne osigura ono što im povijesno, politički i po Ustavu BiH pripada – a to je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih njihovih prava kao konstitutivnog naroda", rekla je Grabar Kitarović govoreći na svečanoj akademiji povodom prve obljetnice Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten, čije je sjedište u BiH.

Pri tome je istaknula kako treba onemogućiti da Hrvatima u BiH ubuduće drugi brojniji narodi nameću političke predstavnike na izborima.

"Hrvatskom narodu u BiH nitko više ne smije birati predstavnike, a varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz BiH. Neće! Ja ću - uz Vašu pomoć – i dalje biti jamac da se neće ponoviti zanemarivanje Hrvata BiH kao u onih predugih 15 godina moje dvojice prethodnika", istaknula je.

Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica je pozvala hrvatske gospodarstvenike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu kako bi se zaustavilo odlazak mladih iz ove zemlje, te je navela da podaci iz BiH "upozoravaju na najsnažnije iseljavanje".

"Upravo zato potičem i hrvatske gospodarstvenike da se okrenu ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu, osnivanju novih tvrtki i pokretanju novih investicija kako bismo našim mladima omogućili posao i opstanak", dodala je.

Grabar-Kitarović je posebno istaknula značaj Udruge Prsten, koju su u Hrvatskoj osnovali Hrvati podrijetlom iz BiH kako bi očuvali tradiciju i vrijednosti te istodobno pomogli sunarodnjake u BiH.

U dosadašnjem 14-godišnjem radu udruga Prsten, koja okuplja 3.500 članova te 200 poduzetnika, izdvojila je 15 milijuna kuna pomoći za institucije i bosanskohercegovačke Hrvate, a 3,5 milijuna kuna za stipendiranje studenata slabijeg imovnog stanja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je i kandidatkinja HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima, kasnije popodne će posjetiti Skopaljsku Gračanicu kod Bugojna te Vitez, gdje će razgovarati s tamošnjim Hrvatima, lokalnim predstavnicima vlasti i svećenicima o položaju Hrvata.

VIDEO: Kolinda Grabar-Kitarović objavila kandidaturu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

NE
neboiznadzagreba
16:16 27.11.2019.

Njezina državna politika je briga za vlastitu karijeru, onda ostalo.

LI
lipica
16:40 27.11.2019.

Od te silne brige, Hrvati se zatrli u Bosni!

BA
barbaizamerike
15:54 27.11.2019.

Briga za svakog Hrvatskog gradanina bilo di u svitu