'Srbi su Hrvati'

Reakcija na Grabar-Kitarović iz Srbije: Čak ni u ratnim 90-im nije zabilježena takva izjava

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Reakcija na Grabar-Kitarović iz Srbije: Čak ni u ratnim 90-im nije zabilježena takva izjava
16.01.2015.
u 17:16
Izjava može biti posebno opasna za položaj naroda u BiH, tvrdi Veselinović
Pogledaj originalni članak

Izjava koju je novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala za bosanskohercegovačku televiziju – da su za nju i hrvatski Srbi Hrvati u smislu državljanstva – naišla je na kritike dijela javnosti u Srbiji. Među negativnim reakcijama je i ona Janka Veselinovića, predsjednika odbora za dijasporu i Srbe u regiji Narodne skupštine Srbije, koji je priopćio da je duboko iznenađen "opasnom" izjavom Grabar-Kitarović.

– Ako nije riječ o ozbiljnom nepoznavanju razlike između nacionalne i vjerske opredijeljenosti s jedne strane i državljanstva s druge strane, onda je ova izjava još opasnija. Kolinda Grabar-Kitarović ovom izjavom oživljava pravašku ideju Ante Starčevića iz XIX. stoljeća, a ona može biti posebno opasna za položaj naroda u BiH, jer bi se na taj način zakinuli nacionalni identiteti Hrvata i Srba – poručio je Veselinović.

Podsjetio je da u hrvatskom ustavu stoji kako je Hrvatska država hrvatskog naroda i nacionalnih manjina koji u njoj žive, uključujući i srpsku manjinu te kako čak ni u ratnim devedesetima nitko od visokih državnih dužnosnika u Hrvatskoj nije izjavio da su Srbi u Hrvatskoj zapravo Hrvati.

>> 'Ako su Srbi iz Hrvatske Hrvati, što su Hrvati iz Srbije?'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 431

DU
Deleted user
17:33 16.01.2015.

Pa dobro tko tu koga j...? U čitavom svijetu normalno je da se kaže dragi Amerikanci, dragi Francuzi, dragi Nijemci i nitko tko je druge nacionalnosti ne radi famu oko toga niti se smatra uvrijeđen. Jedino nekim srbima stalno sve smeta i traže dlaku jajetu, a istovremeno im ratni zločinci otvoreno po trgovima zagovaraju veliku Srbiju. Nitko ne tjera srbe nikuda iz hrvatske koliko ja znam a ako nekima smeta što se ovo zove Hrvatska a ne Srbija onda je to njihov problem i nacionalizam u pitanju.

LE
legalis..
17:40 16.01.2015.

Zaboli me što srpski agresori misle

Avatar EU afrodita
EU afrodita
17:40 16.01.2015.

što je tu opasno, tako je u cijelom svijetu...ili je možda Balkan neka posebna rupa u kojoj vrijede neka posebna pravila?