POŽAR

Gosti skakali s drugog kata zapaljenog hotela

17.01.2002.
u 00:00
* Dvojica kanadskih pripadnika SFOR-a skočili s balkona na drugom katu i s teškim prijelomima završili u bolnici * Ivo Pogorelić na devetom katu sačekao gašenje vatre * Izgorjeli recepcija, kongresna dvorana, kuhinja, uzrok požara još se ne zna
Pogledaj originalni članak

Oko 6.30 sati osjetio sam dim i izišao iz sobe. Čuo sam jednog talijanskog gosta kako viče. Shvatio sam da je u hotelu požar, ali nije se čuo protupožarni alarm - rekao nam je jučer jedan od gostiju opatijskog hotela "Ambasador". Požar koji je izbio oko 6 sati uništio je recepciju, kongresnu dvoranu i kuhinju. Mario, kako nam se predstavio poslovni čovjek iz Zagreba, u sobi na drugom katu hotela je boravio dvije noći. Pred vatrenom je stihijom pobjegao stubištem za poslugu. Ostalih četrdeset i pet gostiju, koji su u panici izašli na balkone, riječki i opatijski vatrogasci su uz pomoć dviju vatrogasnih ljestava izvlačili iz hotela i spuštali ih pred hotel, odakle su kolima Hitne pomoći prevezeni u Ortopedsku bolnicu Lovran, te riječki KBC.

U cijeloj strci najlošije su prošla dvojica Kanađana, pripadnika SFOR-a, Yvan Larcque (41) i Benoit Roussel (39), koji nisu čekali pomoć vatrogasaca nego su skočili s balkona sobe na drugom katu. Zadobili su nekoliko prijeloma i zadržani su na liječenju, Roussel u lovranskoj bolnici, a Larcque u riječkoj.

Pogorelić na devetom katu

Najpoznatiji gost hotela "Ambasador", svjetski poznati pijanist Ivo Pogorelić, tijekom gašenja požara bio je na devetom katu hotela. Sačekao je da se vatra ugasi, a zatim su ga vatrogasci izveli van. Djelatnici Hitne pomoći stavili su mu masku s kisikom na lice i Pogorelić se odvezao s njima. U KBC-u na Sušaku pomoć je zatražilo i zbog trovanja dimom na liječenju zadržano troje Austrijanaca, Kristina Vesely (64), Gottlieb Vesely (81) i Johan Stangl (54). U bolnici Sušak zbog istog razloga je smješten djelatnik recepcije hotela Nikola Firis (39) i jedan od domaćih gostiju, Marin Štambuk (43). U lovranskoj bolnici hospitaliziran je djelatnik hotela Goran Marinović, a prema podacima PU primorsko-goranske, jedan od gostiju, Ante Kvesić (40), na promatranju je u bolnici Kantrida. Neki su uspaničeni i preplašeni gosti preko balkona bacili torbe s odjećom, što im je kasnije dobro došlo tijekom hladnog opatijskog jutra.

Direktor hotela gostu dao svoj kaput

U evakuaciju gostiju uključio se i Mile Maruna, direktor "Ambasadora". Pomagao je vatrogascima da izvedu goste na sigurno i trudio se olakšati im situaciju u kojoj su se nenadano našli. Vidjeli smo ga kako je skinuo kaput sa sebe i dao ga jednom gostu iz Italije. Maruna je bio previše zauzet i previše uzbuđen da bi nam dao izjavu o požaru u njegovu hotelu. Opatijski gradonačelnik Ranko Vlatković također je došao pred hotel "Ambasador" nakon što je čuo vijest o požaru.

- I za Grad Opatiju i za Liburnija rivijera hotele ovo je velik udar. Hotel "Ambasador" njihova je perjanica, a ove je godine trebao dobiti pet zvjezdica. Nadam se da će se do početka turističke sezone sve srediti. Nažalost, čujem, u požaru ima ozlijeđenih, među kojima dvoje teže. Sreća je u nesreći što nitko nije poginuo - rekao nam je jučer opatijski gradonačelnik Vlatković.

Nikica Karamarko, predsjednik Uprave Liburnija rivijera hotela rekao je: - Najvažnije je da su svih 46 gostiju te dvojica djelatnika dobro. Nekoliko je ozlijeđenih ali su izvan životne opasnosti. Goste smo prebacili u hotele "Kvarner", "Admiral" i "Belveder". Ti će hoteli preuzeti sve obveze prema njima. Hotel će biti obnovljen za otprilike dva mjeseca. "Ambasador" je imao sofisticirani protupožarni alarm, a ako je točno da se nije uključio, istraga će pokazati u čemu je greška.

Vatrogasci su dojavu o požaru dobili oko 6.10 sati. Gasilo ga je četrdesetak vatrogasaca s deset vatrogasnih vozila. Vatra je lokalizirana oko 7.15, a posve je ugašena oko 8.15 sati. Na požarištu je jučer bio i glavni vatrogasni zapovjednik Primorsko-goranske županije Slavko Gauš. Obavljen je očevid, a na njemu je uz djelatnike kriminalističke policije bila i Dina Brusić, istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci. Istraga bi trebala otkriti što je izazvalo požar u kojem je dio hotela posve izgorio, a veći je dio oštećen dimom i vodom prilikom gašenja, te utvrditi materijalnu štetu. Neslužbeno smo doznali da je vatra najprije buknula u kiosku za prodaju novina u prizemlju hotela.

Pišu: Tomislav Rukavina i Nevenka Koščić

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr