20 godina

Gospić: Ministar Ostojić i suborci odali počast poginulim 'Ajkulama'

Foto: Iva Vidović/VLM
ajkule (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
ajkule (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
ajkule (1)
29.08.2012.
u 15:38
Prije 20 godina život je izgubio zapovjednik "Ajkula" Marino Jakominić te njegovi suborci Zvonko Pavelić, Bruno Bolanča, Dalibor Dadić i Ivica Antolčić
Pogledaj originalni članak

Prije 20 godina na Velebitu, nedaleko od Gospića, poginula su petorica pripadnika specijalne jedinice policije Rijeka "Ajkula", a njima u čast u centru Gospića kod spomenika poginulim braniteljima počast su im odali članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, pripadnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Gospića i županije te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Obilježavanju su nazočile i obitelji poginulih branitelja.

Prije 20 godina život je izgubio zapovjednik "Ajkula" Marino Jakominić te njegovi suborci Zvonko Pavelić, Bruno Bolanča, Dalibor Dadić i Ivica Antolčić.

– Na današnji dan obilježava se 20 godina od tragičnog događaja kad je na području Velebita u neprijateljskoj zasjedi poginuo hrvatski redarstvenik, legendarni zapovjednik "Ajkula" i heroj Domovinskog rata Marino Jakominić. Marina su, kako sam čuo, kao suborca njegovi kolege jako cijenili i voljeli. Svoje prve pobjede upisao je upravo ovdje u Gospiću tijekom zauzeća vojarne i vojnih skladišta, a nastavio je uspješno voditi jedinicu i tijekom '91. godine do odlaska u Dubrovnik, u čijem su oslobađanju "Ajkule" na čelu s Marinom i sudjelovale. Povratkom u Rijeku uslijedila je nova zadaća na Velebitu, gdje su u borbe prvi put uključeni i riječki specijalci i tu, nažalost, pogiba njihov zapovjednik u dobi od nepunih 35 godina, opisao je ministar Ostojić u svome govoru.

Kazao je kako je "upravo to vrijeme velike tragedije i žrtve, i isto tako vrijeme velikoga ponosa i stvaranja naše domovine, naše i vaše trajno nasljeđe koje se obilježava domoljubljem, odavanjem počasti, sjećanjem na Marina i njegove suborce iz specijalne jedinice policije "Ajkule" koji su zajedno početkom 90-ih s brojnim pripadnicima hrvatske policije prvi stali u obranu napadnute domovine".

Perica Prpić, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, istaknuo je:

– Imamo obvezu dolaziti u Gospić jer je ovdje poginulo pet naših momaka, hrabrih heroja Domovinskog rata. Sjećat ćemo se njih i svih onih vrijednosti koje su željeli ostvariti u borbi za slobodu. Nastavit ćemo prenositi ih na naše mlade.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.