zadivile ih akcije

Glavne zvijezde Discoveryjeva dokumentarca – piloti kanadera!

Foto: Andrina Luić/VLM
kanader
Foto: Andrina Luić/VLM
kanader
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
kanader
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
kanader
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
kanader
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
kanader
Foto: Filip Brala/Pixsell, Andrina Luić/VLM
kanader
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
kanader
Foto: Andrina Luić/VLM
kanader
Foto: Andrina Luić/VLM
kanader
Foto: Andrina Luić/VLM
kanader
Foto: Andrina Luić/VLM
kanader
Foto: Andrina Luić/VLM
kanader
19.04.2013.
u 15:31
Američka televizijska kuća odabrala je naše pilote i kanadere za svoj serijal World's Top 5
Pogledaj originalni članak

Što su kanaderi, kako se održavaju, kako se obučavaju piloti koji upravljaju tim grdosijama, u dva dana pokušat će otkriti uredničko-snimateljska ekipa američke TV-kuće Discovery Channel, a glavne zvijezde serijala World's Top 5 bit će hrvatski piloti i zrakoplovna baza u Zemuniku pokraj Zadra.

– Osim tehničkih pojedinosti koje se snimaju u vojarni, željeli smo da se u seriji, koja je na programu Discovery Channela svake subote, promoviraju i ljepote naše zemlje, u ovom slučaju grada Zadra, rekao nam je pukovnik Marinko Karačić, inače zadužen za odnose s medijima, koji je na zadarskoj rivi bio domaćin američkim novinarima. U polusatnoj demonstraciji uzimanja i izbacivanja vode u Zadarskom kanalu sudjelovao je bojnik Davor Turković, 35-godišnji zapovjednik protupožarne eskadrile u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, a akciju je s kopna, pred brojnim turistima i TV-kamerama, koordinirao i nadgledao natporučnik Matko Rušev, zapovjednik satnije za održavanje zrakoplova C415 i Air Traktora AT 802, koji je objasnio kako su hrvatski piloti, na osnovi složenih operacija koje obavljaju u požarnoj sezoni, odabrani za sudjelovanje u iznimno popularnoj američkoj emisiji.

– Naše su akcije specifične, pogotovo u usporedbi sa Španjolcima i Francuzima, jer su naši požari uglavnom raspoređeni duž obale i vodena površina vrlo je blizu. Zbog toga imamo velik broj slijetanja, uzimanja i izbacivanja vode na sat leta, zbog čega su naši piloti pod iznimnim opterećenjem. A to se moglo vidjeti i na današnjoj prezentaciji, naglasio je.

Novinarka i producentica emisije Octavia Hartland i snimatelj Matt Jackson rekli su kako je Hrvatska mala zemlja, ali je poznata po vještim pilotima koji kanaderima gase požare. Pokušat će, kaže, doznati što više pojedinosti o tome poslu, ali i upoznati ljepote Hrvatske. Za uspomenu na Zadar i posjet zrakoplovnoj bazi u Zemuniku pukovnik Karačić Octaviji je darovao repliku antičke ogrlice od stakla.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.