Kolumna

Gdje je nestao Ovršni zakon?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Zagreb: Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka 2015. godine
22.05.2019.
u 11:13
Rezanje troškova i kolateralnih aktera koji zarađuju na ovrhama kao na najunosnijem biznisu neće se dogoditi ovakvim, predloženim Ovršnim zakonom. Kao što ni sve dosadašnje zakonske odluke vezane uz kredite u CHF-u već godinama nisu riješile tu trakavicu
Pogledaj originalni članak

Primjećujete li da posljednjih mjesec, dva nitko iz vlasti nije ni spomenuo Ovršni zakon? Ono spasonosno rješenje za vojsku blokiranih. Baš čudno, s obzirom na to da su izbori za Europarlament u nedjelju. A tko se ne bi pohvalio takvim adutom za još koji glas? Osim ako nije adut. Od trenutka kad su, sa završetkom javne rasprave o sadržaju novog Ovršnog zakona, sve zainteresirane strane osim onih koji zakon donose, zaključile da ne samo da im neće pomoći nego će donijeti više štete nego koristi, iz Ministarstva pravosuđa i Vlade zavladala je potpuna silenzio stampa.

Na upite gdje je uopće nestao Ovršni zakon koji je trebao u Vladu pa u prvo od dva najavljena saborska čitanja, nisu nas udostojili odgovora. Teško je probavljiva takva ignorantska politika: u skladu s njom, vjerojatno je Ovršni zakon zastao u nekom slijepom crijevu iz kojeg će ga neki novi politički kolitis istjerati na vjetrometinu beskonačnog odgađanja pravog rješenja za vječno blokirane. Bolje da ne zamišljamo kojim putem. Rezanje troškova i kolateralnih aktera koji zarađuju na ovrhama kao na najunosnijem biznisu neće se dogoditi ovakvim, predloženim Ovršnim zakonom.

Kao što ni sve dosadašnje zakonske odluke vezane uz kredite u CHF-u već godinama nisu riješile tu trakavicu koja je izborena isključivo upornošću građanske inicijative jedne udruge i u potpunosti promijenila pogled na zaštitu potrošača u poslovanju s financijskim institucijama. Nisu je riješile ni sve sudske instancije koje odlučuju o pojedinačnim dijelovima toksičnih ugovora kao dijete koje stalno preslaguje puzzle, gubeći iz vida cjelovitu sliku.

Umjesto da od onih koje su izabrali da ih predstavljaju i za njih donose odluke u najboljoj vjeri očekuju cjelovita rješenja jer su za njih plaćeni, obespravljeni i oštećeni građani, svjesni toga da je svako polje u ovom političkom ruletu pogrešno, sami ulaze u ring. Jučer su dvije takve opcije, Snaga, proizašla iz Udruge Franak, i Blokirani, predstavili u Večernjakovu predizbornom TV sučeljavanju programe s kojima kane rješenja tražiti u Europarlamentu, na supranacionalnoj razini. Onima koji odlučuju u domovini, koju svaki dan napuštaju njezini građani u naponu snage, ni Snaga ni Blokirani – više ne vjeruju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
sttipe
15:43 22.05.2019.

Kamatu triba ukinit!! Uvest reset dugova. Nisam dužan ni kune, ali Rimsko carstvo je trajalo stoljećima, propalo je malo iza ukidanja reseta...