Pet dana uoči početka suđenja: Prva Fritzlova fotografija iz zatvora

Fritzl: U trapericama i zimskoj jakni zamišljen šeće zatvorskim dvorištem

10.03.2009.
u 13:20
Pogledaj originalni članak

ST. PÖLTEN – Pet dana uoči početka suđenja, fotografija austrijskog monstruma Josefa Fritzla, prva nakon njegova pritvaranja, osvanula je jučer na naslovnici austrijskoga dnevnog lista „Österreich“.

Fritzla je, dok je zamišljen šetao zatvorskim dvorištem gledajući u pod, u trapericama i kratkome crnom zimskom kaputu s rukama u džepovima, navodno fotografirao jedan od radnika na zgradi u susjetsvu zatvora u St. Pöltenu, koji je britanskom The Sunu i njemačkom Bildu prodao Fritzlovu fotografiju. Austrijski dnevnik dobio je fotografiju besplatno.

Elisabeth Fritzl uhodi bečki psihopat koji je već u zatvoru posjetio njezinog oca

Isti izvor piše kako Fritzl na fotografiji djeluje 10-tak kilograma mršavije nego u vrijeme njegova pritvora prije gotovo godinu dana, proćelavo zbog djelomičnog gubitka kose koju si je još za mlađih dana dao u Mađarskoj implantirati. Direktor zatvora Günther Mörwald rekao je kako Fritzl gotovo nikada nije koristio svoje pravo da dva puta po 30 minuta dnevno šeće zatvorskim dvorištem.

- On izbjegava bilo kakav kontakt i najveći dio vremena provodi u zatvorskoj ćeliji od 12 četvornih metara - kazao je direktor zatvora. Fritzl se u zatvoru nalazi pod strogim osiguranjem, nakon što su zatvorski čuvari krajem prošle godine otkrili plan nekih njegovih zatvorskih kolega, koji su zgroženi monstruoznim zločinom namjeravali 74-godišnjeg Fritzla silovati četkama za čišćenje zahodskih školjki i mučiti do smrti. I sam Fritzl se već žalio da strahuje da će ga ostali zatvorenici ubiti.

Fritzla se tereti za ubojstvo djeteta, silovanje, incest, držanje u zatočeništvu i ropstvo. Očekuje se da će biti proglašen krivim po svim točkama optužnice i osuđen na doživotni zatvor. Djelomično za javnost otvoreno suđenje, koje počinje 16. i trebalo bi završiti 20. ovog mjeseca u Zemaljskom sudu u St.Pöltenu, pratit će više od 200 domaćih i stranih novinara.

Tim povodom austrijsko ministarstvo pravosuđa izdalo je za strane novinare višejezičnu brošuru s uputama i austrijskim zakonskim propisima o javnom radu i medijskom izvještavanju.


Za nedozvoljenu objavu 6 mjeseci zatvora ili visoka novčana kazna

Kako bi predstavnike inozemnih medija upoznali sa zakonskim i kaznenim odredbama vezanim uz javni i medijski rad, austrijsko Ministarstvo pravosuđa u brošuri od 13 stranica upozorava medijske predstavnike da je u Austriji kažnjivo u javnost iznositi sadržaje sa suđenja u vrijeme dok je proces zatvoren za javnost i da oni koji se ogriješe o slovo zakona mogu biti kažnjeni sa šest mjeseci zatvora ili visokom novčanom kaznom. Pravosudni organi također upozoravaju uporne novinare i paparazzije da se „lov“ na žrtve počinjenih zlodjela kažnjiv. Za „stalano proganjanje“ tzv. stalking osoba u Austriji se može dobiti do godinu dana zatvora. Glasnogovornik Zemaljskog suda u St.Pöltnu svakodnevno će popodne u 16 sati dijeliti novinarima službeno priopćenje sa saslušanja, ali bez iskaza optuženog i žrtava. Dođe li netko od novinara na nedozvoljeni način do tih izjava i objavi ih, prijeti mu šest mjeseci zatvora ili visoka novčana kazna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr