gospodarske mjere

Friščić: Nije dobro da šaljemo poruku da je država loš gospodar

Foto: Arhiva VL
Friščić: Nije dobro da šaljemo poruku da je država loš gospodar
21.04.2010.
u 18:09
Šef HSS-a je naglasio da treba provesti analizu što znači ukidanje kriznog poreza i smanjenje poreza na dohodak kao i hoće li ukidanje poreznih olakšica ugroziti mlade ljude.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska seljačka stranka podržava Vladin program gospodarskog oporavka, ali upozorava da treba napraviti analizu, izračune i regulativu kako će se provesti tih 128 mjera.

Kako je kazao predsjednik HSS-a Josip Friščić nakon sjednice predsjedništva, HSS ne bježi od HDZ-a niti se distancira.

- Ne otklanjamo nikoga i ostajemo partneri, ali ako ćemo dijeliti odgovornost, moramo sudjelovati i u kreiranju tih stvari - kaže Friščić.

Naglasio je kako su kroz stručno vijeće napravili analizu da će se najavljene mjere reflektirati na lokalnu upravu i samoupravu.

Potrebno je, kaže Frščić, svim jedinicama lokalne samouprave stvoriti preduvjete za funkcioniranje. Dodao je kako je to zapisano u koalicijskom sporazumu te da bi bilo potrebno da 379 jedinica lokalne samouprave, općina i gradova koji imaju po glavi stanovnika manje od 2500 kuna primanja osigurati jednake uvjete.

Smeta ih rješavanje poduzeća iz portfelja državnog vlasništva. Naglasio je da treba provesti analizu što znači ukidanje kriznog poreza i smanjenje poreza na dohodak kao i hoće li ukidanje poreznih olakšica ugroziti mlade ljude.

HSS traži analizu predloženih mjera po gospodarskim granama te naglašavaju kako su proizvodnja hrane, prerađivačka industrija i turizam temelj razvoja Hrvatske te tvrde da nema prostora za uštedu milijardu kuna na poticajima u poljoprivredi.

HSS će suma sumarum podržati predložene mjere, ali će tražiti da se dio njih u postupku usuglašavanja ipak omekša.

Prvi čovjek HSS-a kaže kako nije dobro da predloženi program šalje poruku da je država loš gospodar pa se tako mora rješavati tvrtki u kojima je država vlasnik, a u isto vrijeme mjerama C država najavljuje da će preuzeti tvrtke koje ne opstaju.

Naprosto, drži Friščić, to je u kontradikciji.

Kod ukidanja naknada za vode i šume treba voditi računa kako će se to reflektirati na razinu usluga i aktivnosti koje se iz toga financiraju, kaže Friščić te objašnjava da bi se moglo dogoditi da zbog ukidanja tih naknada neće biti dovoljno novca za razminiranje ili seoske puteve ili za pripremu vatrogasne sezone pa će onda netko u slučaju požara tražiti glavu Darka Vuletića iz Hrvatskih šuma, a Vuletić je naime HSS-ov kadar.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

RI
riječanka
13:40 26.04.2010.

FRIŠČIĆU, imam pitanje za Vas, U KOJOJ VI DRŽAVI ŽIVITE? - ili sam se ja izgubila?!

Avatar comparator
comparator
18:27 21.04.2010.

Ma reci da zapravo tražiš zbrinjavanje svog kadra ,a da te nije briga za seoske ceste i ostale preplačene i neobavljene poslove koje su trebali obavljati .Država nesmije biti poduzetnik i konkurirati poduzetništvu građanstva.Država mora biti samo korektiv i servis poduzetništvu i građanima.Zar nije jasno daq se miješanjem države u poduzetništvo štiti lijenost i stvaraju mastodonti koje nitko nemože sanirati i izvor su korupcije.

RI
riječanka
13:40 26.04.2010.

FRIŠČIĆU, imam pitanje za Vas, U KOJOJ VI DRŽAVI ŽIVITE? - ili sam se ja izgubila?!