Kolumna

Francuski lokalni izbori zabrinjavaju Europu zbog poraza socijalista i uspjeha euroskeptične desnice

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Francuski lokalni izbori zabrinjavaju Europu zbog poraza socijalista i uspjeha euroskeptične desnice
26.03.2014.
u 12:00
Francuski desni centar počeo je govoriti rječnikom desnice umjesto da se obraća biračima i euroskepticima.
Pogledaj originalni članak

Pozivam sve euroskeptične stranke u Europi da se ujedine u obranu nacionalnih država, povratka demokracije, suvereniteta naroda i nacionalnog identiteta, pozvala je čelnica francuske desnice i Nacionalne fronte (Front National) Marine Le Pen. Nakon dobrih rezultata ostvarenih u prvom krugu na lokalnim izborima u Francuskoj, gdje je u nedjelju bilo pozvano na birališta 42 milijuna birača, Marine Le Pen priželjkuje ujedinjenje svih euroskeptika uoči europskih parlamentarnih izbora koji će se održati 25. svibnja.

Rezultati lokalnih francuskih izbora na kojima su socijalisti poraženi, a desnica, pogotovu euroskeptična, postigla uspjeh, zabrinuli su čelnike europskih država, pogotovu Italije gdje pokret Pet zvijezda (M5S) Beppea Grilla zagovara referendum o izlasku iz eurozone, a prema projekcijama mogao bi dobiti oko 25 posto glasova i postati drugom strankom poslije Demokratske stranke (PD) premijera Mattea Renzija i ispred pokreta Naprijed Italijo (FI) Silvija Berlusconija.

Europa mora shvatiti da postoji rasprostranjeno protivljenje politici štednje i u prvi plan staviti razvitak i borbu protiv nezaposlenosti, kazao je premijer Matteo Renzi, a predsjednik Giorgio Napolitano poziva da se ne zaboravi da je ujedinjena Europa pridonijela dugotrajnom miru na Starom kontinentu.

Na poziv Marine Le Pen o ujedinjenju euroskeptika, Beppe Grillo je odmah odgovorio kako M5S nije ni ljevica ni desnica i da ne namjerava ni sa kim koalirati. Ne shvaćam Grillovu mržnju prema meni, odmah je odgovorila Marine Le Pen i dodala kako je i njegova stranka protiv eura. U zagrljaj kćeri osnivača francuske krajnje desnice odmah je uletio čelnik Sjeverne lige Matteo Salvini kazavši: “Mi jesmo i bit ćemo s njom, euro je kriminalna moneta koja nas izgladnjuje”. Premda je Sjeverna liga ksenofobična kao i Nacionalna fronta, ipak je čudan taj savez, jer sjevernoligaši ne žele ni čuti za talijanski nacionalni identitet, za razliku od proglasa francuske Nacionalne fronte.

Zagrijavaju se motori stranaka uoči europskih izbora, što je i normalno, ali je li Nacionalna fronta zaista toliko dobila u prvom izbornom krugu da je se treba plašiti? Izbori su održani u 36.000 francuskih općina, a Nacionalna fronta predstavila se u samo 597 općina, od kojih je u 315 ušla u drugi krug. Na nacionalnoj razini, upravo zato što se predstavila u malom broju općina, dobila je samo 4,65% glasova. Istina, socijalisti Françoisa Hollandea dobili su samo 37,74% glasova, a desni centar (UNP) 46,54% glasova (podaci francuskog Ministarstva unutarnjih poslova). Nepisano je pravilo da na francuskim lokalnim izborima pobjeđuje stranka u oporbi. Tako je 2008., kada je šef države bio Nicolas Sarkozy, ljevica postigla povijesni rezultat na lokalnim izborima osvojivši 30-ak gradova većih od 30.000 stanovnika, koji su bili u rukama desnice. Ako će sada poslije drugog kruga desnica vratiti izgubljene gradove i osvojiti nove moći će se govoriti o golemom porazu Hollandea.

No, što je pogreška desnog centra, a koju ponavljaju i u Hrvatskoj? Francuski desni centar počeo je govoriti rječnikom desnice umjesto da se svojim rječnikom obraća biračima i euroskepticima. U krvnim žilama desnog centra europskih država nije nikada bio antieuropeizam. De Gaulle, Robert Schuman, Adenauer, De Gasperi i drugi osnivači ujedinjene Europe zasigurno nisu bili euroskeptici, a još manje ljevičari.

Današnji čelnici desnog centra u europskim državama, pa tako i oni HDZ-a, ne bi trebali blatiti ono što su njihovi prethodnici stvorili samo zato da bi dobili pokoji glas više nezadovoljnih građana. Morali bi uvjeriti birače da je ujedinjena Europa u globaliziranom svijetu još važniji cilj u odnosu na vrijeme pokretanja takve ideje. Istodobno bi trebali raditi i na ispravljanju nekih pogrešaka, ali se nikako ne bi smjeli oženiti za euroskeptičnu udavaču.

>>Zbog velikog zagađenja Pariz uveo 'par-nepar' vožnju

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

ST
stomugromova
12:10 26.03.2014.

Pozivam sve euroskeptične stranke u Europi da se ujedine u obranu nacionalnih država, povratka demokracije, suvereniteta naroda i nacionalnog identiteta, pozvala je čelnica francuske desnice i Nacionalne fronte (Front National) Marine Le Pen Da ljudi,zabrinuti su vampiri iz Bildeberga i neoliberalnog korporativnog fašizma, da će izgubiti kontrolu nad EU narodima,koju imaju preko svojih marioneta. Marine Le Pen je francuska varijanta Putina,a to straši korporativne vampire i bankarsko-lihvarske krvopije.

Avatar superhik74
superhik74
15:20 26.03.2014.

Marine Le Pen i Beppe Grillo su legende, a ostatak nacija je polako progledao i vidi kuda vodi ovaj socijalizam za bankare (uglavnom ekipa Goldman Sachs) a mjere drasticne stednje za sve ostale opljackane gradjane. Financijski coup d'etat koji je nametnut gradjanima nekad imucnih zapadni zemalja od strane bankarskih oligarha mogao je samo rezultirati nacionalnom osvjescenoscu i odbacivanju izrabljivanja koje im se prodaje kao "nuzno" iako ista "nuznost" ne vrijedi za debele bankare.

ST
stomugromova
15:55 26.03.2014.

NKVD - ne trolaj.Zna se tko je prebacio proizvodnju iz EU i SAD u KInu i tako deindustrijalizirao Zapad i ostavio na desetine milijuna izgubljenih radnih mjesta. Njima se javi i njih oporezuj za zločin iz pohlepe,kojeg su počinili kontra EU i SAD.