POLITIKA I NOGOMET Iz FIFA-e stiglo pismo u Banju Luku

FIFA zabranila utakmicu RS i Srbije

Foto: import
FIFA zabranila utakmicu RS i Srbije
27.10.2008.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Od dugonajavljivana, a isto toliko osporavana nogometnog derbija između seniorske reprezentacije RS i mlade reprezentacije Srbije, koji se trebao dogoditi potkraj idućeg mjeseca, najvjerojatnije neće biti ništa. Razlog protivljenja Svjetska nogometna federacija (FIFA), koja je pismo prije desetak dana uputila na adresu FS-a Republike Srpske, izrazila je otvoreno negodujući da se najavljena nogometna utakmica uopće odigra.

Veto na susret
Pismo koje je potpisao generalni tajnik FIFA-e Jeron Valcke, pročitao je tajnik FS Republike Srpske Rodljub Petković. On je u izjavi za Večernjak kazao kako su nakon toga preko NS-a BiH, kao krovne državne nogometne asocijacije, uputili svoju službenu reakciju u kojoj od Komisije za natjecanje UEFA-e traže da se dogovoreni susret ipak odigra.“Od UEFA-e i FIFA-e”, napominje tajnik Petković, “tražimo objašnjenje zašto stavljaju veto na dogovoreni susret dviju reprezentacija ako istodobno slične susrete igraju španjolske pokrajine poput Baskije, Katalonije”.

Dok u FS-u Republike Srpske odgovor od europske i svjetske nogometne asocijacije nestrpljivo čekaju, veto na tu utakmicu stavljen je, kako doznajemo, zbog složene političke situacije u kojoj je BiH već mjesecima. Premda su čelnici Nogometnog saveza BiH za nastup nogometnih reprezentacija RS-a i Srbije dali zeleno svjetlo, reagirala je FIFA, vodeći računa o “osjetljivom” stanju u BiH.

100 godina nogometa
“Osim mlade nogometne reprezentacije Srbije, planirali smo za stotu obljetnicu nogometa u BiH odigrati susret se nekom od nogometnih vrsta Makedonije. Čekamo službene odgovore i objašnjenja pa ćemo nakon toga vidjeti što i kako učiniti”, naglašava Rodoljub Petković, generalni tajnik FS-a Republike Srpske.

Za reprezentaciju RS-a, koju vodi Borče Sredojević, prvi pomoćnik Miroslava Blaževića, trebali su nastupiti Savo Milošević, Ognjen Koroman...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr