2. Tripe Fest, Garešnica

Fešta od fileka Kod Bake nudi druženje osebujnih ljubitelja tradicionalnog jela

Foto: Rene Karaman
Fešta od fileka Kod Bake nudi druženje osebujnih ljubitelja tradicionalnog jela
06.06.2023.
u 17:34
Kod Bake također fileke pripremaju i na nekoliko načina koji su iznimno inovativni i uspjeli. Naš su favorit pohani flieki koje smo probali dok su natjecatelji kuhali svoje klasike. Prvo mjesto ide u Kikindu
Pogledaj originalni članak

Fileki ili tripice tradicionalno su jelo praktično cijele jugoistočne Europe. I u nas postoji velika tradicija, a posljednjih par godina ona nekako jača. Postoji Facebook grupa Volim fileke! koja okuplja više od 10.000 članova, a postoji i natjecanje, Održava se u Kapelici pored Garešnice, u restoranu Kod Bake. Ovaj restoran poznat je svima koji su ikada zarađivali na drumovima i cestama jer je dugo godina bio obavezno svratište u Moslavini, isto kao što je K putniku obavezna točka na Grobniku.

Foto: Rene Karaman

Zdravko Andri, vlasnik restorana, sa svojom je suprugom Danijelom, veliki ljubitelj ove namirnice. Kažemo 'namirnice' jer od tripica ovdje doista znaju napraviti iznennađujuće inovativna i dobra jela. Od orzotta s tripicama, sarme od tripica, samih špek fileka, nama su se najviše dopali pohani fileki. Kladili bismo se da bismo uspjeli podvaliti ih nekome pod lignje.

Foto: Rene Karaman

Šalu na stranu, ovo jelo je doista inovativno i zaista dobro. Ali, u Kapelicu smo došli zbog natjecanja koje je okupilo 19 ekipa iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske. Tražilo se tko će taj dan skuhati najbolje fileke na tradicionalan način, u kotliću s uobičajenim sastojcima, špekom, lukom, vinom i samim prethodno prokuhanim filekima, te ponekim svojim dodatkom koji će njihovo jelo možda dovesti do pobjede.

Foto: Rene Karaman

Osim ekipa koje su redom bile vesele i voljne podijeliti svoje jelo i štogod drugoga poput sjajne maraštine koju su imali natjecatelji iz Dalmacije. Žiri u sastavu pod okom sudaca i vlasnika Bake, Zdravka Andrija, žiri u sastavu chef Branko Ognjenović, Rene Karaman koji vodi Facebook stranicu Volim Fileke te Domagoj Jakopović Ribafish doista nije imao lagan posao. Sat vremena kušanja pripremljenih fileka bilo je potrebno da bi se dobio pobjednik. A on je stigao iz – Kikinde. I tamo su tripice jako popularno jelo, pa je lani i ondje bio jedan sličan festival.

Foto: Rene Karaman

- Nismo ondje bili, ići ćemo sigurno. A poziv za ovdje vidjeli smo na društvenim mrežama i odlučili doći, da vidimo kako jelo koje volimo rade drugi. I isto smo potvrdili ono što smo znali otprije – fileke ili obožavaš ili ne jedeš! Vraćamo se sigurno ovdje, kažu dečki iz Kikinde. Kako je lijepo žiri objasnio, najbolje zadovoljili četiri kriterija, izgled, konzistenciju, okus i pridržavanje pravila, pa su tako slabije ocijene dobili uradci koji su bili tamno smeđi, prerijetki, pretvrdi, preslani, s dva prsta masti ili toliko ljuti da se nije osjetila osnovna namirnica – filek.

Foto: Rene Karaman

Od jela u tanjuru se očekivalo da imaju šmek, da ne odudaraju od pravila i da nas jednostavno ostave bez daha, tako je precizno objasnio filek-žiri. Drugi su bili gosti iz Mađarske, koji zapravo i nisu gosti, jer su Hrvati iz Mađarske, pokal je odnio Đuro Tarađija. Oni su imali jedno iznenađenje, u filekima su kuhali i svinjske nožice koje su dale poseban šmek. Treći su bili dečki iz Garešnice s klasičnim filekima. Sjajno druženje u zaista odličnom prostoru sjajnog restorana koje treba obići i dogodine.

Foto: Rene Karaman

1. Petar Sabo ( Zrenjanin ) , Milorad Šibul ( Kikinda )

2. Đuro Tarađija ( Mađarska )

3. Saša Vagner i Alen Horvat ( Garešnica )

Foto: Rene Karaman

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.