VELIKA POLARIZACIJA U ŠPANJOLSKOJ

“Fašizam i komunizam”: Optužbe obilježile žestoke izbore u Madridu

Foto: SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
“Fašizam i komunizam”: Optužbe obilježile žestoke izbore u Madridu
05.05.2021.
u 14:58
Retorika uoči izbora na kojima je konzervativna predsjednica regije Isabel Díaz Ayuso tražila novi mandat svjedočila je o razmjerima polarizacije u španjolskoj politici
Pogledaj originalni članak

Desnica je jučerašnje regionalne izbore u Madridu nazvala borbom između “demokracije i komunizma”, a ljevica između “fašizma i  demokracije”. Retorika uoči izbora na kojima je konzervativna predsjednica regije Isabel Díaz Ayuso tražila novi mandat svjedočila je o razmjerima polarizacije u španjolskoj politici, što su priznale i dnevne novine El Pais. Rezultati su objavljeni nakon zaključenja ovog broja.

Madridskom regijom, za razliku od mnogih ljevičarskih glavnih gradova, posljednjih 26 godina vlada Narodna stranka (PP) desnog  centra. Ayuso, zagovornica poboljšanja poduzetničke klime, bila je protivnica oštrog lockdowna. Ipak, postoji šansa da će nakon izbora PP sastaviti koaliciju s krajnje desnim Voxom. Ayuso je pak kao glavni problem Madrida istaknula vladu socijalista Pedra Sáncheza.

Pablo Iglesias, šef krajnje lijevog Podemosa, dao je pak ostavku na mjesto potpredsjednika državne vlade kako bi se kandidirao u Madridu i, prema njegovim riječima, pokušao spasiti demokraciju. Tijekom kampanje dobio je čak i prijetnje smrću.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
19:10 05.05.2021.

Znaci Tomasevic popusio u Madridu , posdemos na spanjolskom znaci mozemo , e pa nemozete

PR
prokurator
00:39 06.05.2021.

sličnost sa hrvackom nije slučajna.. ipak su i španjolci imali period fašizma u svojoj povijesti.

Avatar MrKorona1
MrKorona1
20:05 05.05.2021.

uzmite isti naslov i zamjenite Spaniju i stavite Hr, ista stvar, tako je to kod vas