Koprivnica

Farkašić će biti najveći podravski šljivik za Podravkin pekmez

Foto: Arhiva VL
Farkašić će biti najveći podravski šljivik za Podravkin pekmez
28.07.2010.
u 11:35
Osmišljava se i proizvodnja povrća sa 30 zaposlenih.
Pogledaj originalni članak

Nastojanju Podravkinih stručnjaka da ponovno ovladaju proizvodnjom povrća, voća i ostalih sirovina pripomoći će i koprivnička gradska uprava.

Iz vlastitog dvorišta

Kako najavljuje gradonačelnik Zvonimir Mršić, uskoro će sedamdesetak hektara poljoprivrednog zemljišta na obližnjem Farkašiću, u blizini trgovačkog centra Pevec, namijeniti dugoročnom zakupu, s time da bi prioritetni koncesionar trebala postati Podravka. Farkašić je, inače, prije pedesetak godina otkupljivanjem privatnih oranica i vrtova upravo stvorila Podravka, pretvorivši ga u vinograde i voćnjake s kojih je opskrbljivala proizvodne pogone svojih tvornica.

No, kako je u međuvremenu Farkašić, kao i ostala Podravkina zemlja, dospjela u državno vlasništvo, nije im preostalo drugo nego da sirovine dobavljaju s domaćeg i vanjskog tržišta što, međutim, nije moglo dugo opstati.

– Nama su potrebne sirovine iz vlastitog dvorišta, jer su tako proizvedene kvalitetnije i jeftinije. Zbog toga se tome ponovno okrećemo, jasno, sada na zakupljenoj zemlji, jer vlastite više nema – navodi dr. Zdravko Matotan, voditelj ovih programa u Podravki.

U poduzeću s puno očekivanja računaju na "povratak" Farkašića koji će, kažu, pretvoriti u najveći podravski šljivik da bi, navodi dr. Zdravko Matotan, došli do sirovine za već čuveni pekmez, inače jedan i od njihovih izvoznih brendova s etiketom "Hrvatski proizvod"...

Da podravkaši ozbiljno ulaze u taj posao dokazuje i odluka da će šljivik na dvadesetak hektara Farkašića podizati s uvoznim sadnicama, otpornim na pogibeljnu virusnu šarku, bolest koja može uništiti cijelu plantažu. Nabavit će, dodaju, i strojeve za mehaničko branje plodova, a njima će opsluživati i kooperante, koji će šljivama također zasaditi dvadesetak hektara svog zemljišta.

Bez uvoza

Podravkini stručnjaci osmišljavaju i proizvodnju povrća. Nosit će ga, navodi dr. Zdravko Matotan, novi Centar za proizvodnju i otkup tih sirovina s tridesetak zaposlenih.

Ako sve krene kako je zamišljeno, u Podravki najavljuju da će se već za tri godine potpuno riješiti uvoza paprike i krastavaca, najzastupljenijeg povrća u svojoj preradi, a u dogledno vrijeme, kažu, to će se dogoditi i sa šljivama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VI
vidovit
13:07 28.07.2010.

s time da bi prioritetni koncesionar trebala postati Podravka.Bravo Mrle\" NOVCI SE OKREČU DOMA\" .