GLOBALNI DUG

Evo koliko su ukupno dužne sve države svijeta i tko je na vrhu liste

Foto: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL
Evo koliko su ukupno dužne sve države svijeta i tko je na vrhu liste
14.12.2018.
u 16:53
Prema MMF-u, dug je dosegnuo rekordan iznos
Pogledaj originalni članak

Globalni je dug prošle godine dosegnuo rekordnih 184 tisuće milijardi dolara, objavio je u petak Međunarodni monetarni fond (MMF), povisivši svoju raniju procjenu iznosa duga za 1,1 posto.

U listopadu MMF je procijenio globalni dug na 182 tisuće milijardi dolara.

Prema novoj je procjeni globalni dug u 2017. bio više nego trostruko veći od globalnog BDP-a, navodi se u ažuriranim podacima u MMF-ovoj bazi o globalnom dugu.

"U prosjeku globalni dug sada premašuje 86 tisuća dolara po osobi i više je nego dva i pol puta veći od prosječnog dohotka po stanovniku", ističu u MMF-u.

Više od polovine iznosa duga otpada na tri najveća dužnika - Sjedinjene Države, Kinu i Japan, čiji je udio u globalnom dugu veći od udjela u globalnom BDP-u, dodaju.

VIDEO Najveća Nostradamusova proročanstva

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

Avatar nekineki
nekineki
18:18 14.12.2018.

a kome su te drzave duzne zapravo? i jos vaznije zasto su duzne? odgovor: zato jer je u ovom monternom sistemu novac = dug i dug = novac, ako bi se otplatili dugovi, novcana masa tehnicki ne bi postojala, razlog:: perpetualno zaduzivanje i zarada na kamatarenju novcem koji nema nikakvu intrinzicnu vrijednost, vec pociva na povjerenju odnosno prisili, dematerijaliziran i bukvalno stoji proknjizen kao zapis u memoriji, rjesenje: novac emitirati prerogativno iskljucivo preko drzave, potjerati strane banke, ozakoniti 100% obveznu rezervu i prokazati i osuditi sve ekonomiste i donosioce odluka koji zagovaraju drugaciji monterani sustav...

MA
Marsijanac
18:20 14.12.2018.

Ha,haaaaaaaaaaaaa,haaaaaaaaaaaaaaaaa svi su duzni ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ. Pametnom dostatno.

Avatar TheJack
TheJack
17:19 14.12.2018.

Pojam duga znaci relaciju izmedju dvije strane. Duznici su pobrojani, ali nitko ne kaze tko je, ili tko su povjerioci, niti odakle im tih silinih tisuca milijardi a da bi ih dali na zajam!?