Europski sud za ljudska prava: Ustav BiH je diskriminirajući

Foto: Arhiva VL
Europski sud za ljudska prava: Ustav BiH je diskriminirajući
23.12.2009.
u 07:54
Presuda je obvezujuća i donesena je na temelju žalbi čelnika židovske i romske zajednice u BiH, Jakoba Fincija i Derva Sejdića. Oni su istaknuli da im je zabranjeno kandidirati se za članove Predsjedništva BiH zbog etničke pripadnosti.
Pogledaj originalni članak

Europski sud za ljudska prava presudio je da ustav Bosne i Hercegovine diskriminira građane koji ne pripadaju jednom od triju konstitutivnih naroda - Hrvatima, Srbima ili Bošnjacima. Presuda je obvezujuća i donesena je na temelju žalbi čelnika židovske i romske zajednice u BiH, Jakoba Fincija i Derva Sejdića. Oni su istaknuli da im je zabranjeno kandidirati se za članove predsjedništva BiH zbog etničke pripadnosti.

Ustav BiH, donesen u sklopu Daytonskoga mirovnog sporazuma, dopušta samo Hrvatima, Srbima i Bošnjacima da se kandidiraju za položaje u tročlanom predsjedništvu zemlje. Europski je sud za ljudska prava u presudi istaknuo da je svjestan da je Ustav BiH sastavljen da bi vratio mir u zemlju, ali istodobno kaže da je BiH pristala uskladiti svoje zakonodavstvo i ustav s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Jakob Finci, jedan od podnositelja tužbe sudu u Strasbourgu, rekao je da je "oduševljen što je Europski sud za ljudska prava potvrdio pogrešku unesenu u Ustav prije 14 godina" i pozvao političare u zemlji da to brzo isprave.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

OB
-obrisani-
11:42 23.12.2009.

Sad bi mogao uskoro neki Rom postati visoki predstavnik a član predsjedništva Federacije zasigurno Židov....i to bi bi bilo bolje za Hrvate nego danas kad ih zastupa Željko Komšić koji je samo imenom i prezimenom Hrvat....

DA
Dayton
11:55 23.12.2009.

Tri entiteta (republike). Srpski Hrvatski Bosnjacki A iz svakoga entiteta neka se bira \"gradjanin\".

OB
-obrisani-
10:22 23.12.2009.

pa sta je sa tim romima i solifarima zar nevide da mi jedni druge nevolimo a oni bi se jos upetljali tu sami sebi prijete sa istrebljenjem u bosni