Kongres EPP-a

Europski pučani danas u Zagrebu, policija upozorava na prekide prometa

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Tusk i Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković i Michel Barnier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković i Michel Barnier
20.11.2019.
u 06:53
Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra
Pogledaj originalni članak

Europska pučka stranka (EPP) okupit će se u srijedu i četvrtak na kongresu u Zagrebu i odlazećeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska izabrati za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka. Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013.

Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja raspravljat će iduća dva dana i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te o zapadnom Balkanu.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra. 

Uz Tuska, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na skupu u sportskoj dvorani Areni bit će i talijanski, ukrajinski i slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša. Budući da je njegova stranka Fidesz u ožujku suspendirana zbog kršenja demokratskih standarda, EPP nije pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države.  S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu.

Prekidi prometa

Zagrebačka policija pozvala je građane na strpljenje i suradnju s policijskim službenicima na ulicama grada Zagreba s obzirom na očekivane manje prometne gužve i kratkotrajne prekide prometa u užem centru Grada te na prilaznim pravcima Zračnoj luci „Franjo Tuđman“ zbog dolaska brojnih dužnosnika na Kongres EPP-a.

Do 21. studenoga 2019. godine, u vrijeme održavanja kongresa Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu, nadležne će službe Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke, provoditi sve potrebne mjere kako bi posjet većeg broja visokih državnih dužnosnika i osoba koje će sudjelovati na navedenom Kongresu, protekao u najboljem redu.

Akcija 'Potrubi za obrazovanje'

Također su Sindikati učitelja i nastavnika najavili da će danas provesti akciju 'Potrubi za obrazovanje'. Okupit će se na pojedinim punktovima gdje će nositi transparente i to upravo na trasama gdje će prolaziti gosti Kongresa EPP-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

VA
Vagabundo
09:27 20.11.2019.

U ova dva dana raspraviti će, između ostalog, o jednoj od najvažnijih tema našeg vremena, a to je - o politikama za mlade! Nadam se da će ovaj Kongres polučiti važne zaključke na tom polju.

DU
Deleted user
08:13 20.11.2019.

Pa svakako je dobro da je Zagreb izbor za konvenciju pucana. Bilo bi vrijeme da grad Zagreb i Republika Hrvatske razmisle o razmjestanju drzavnih institucija dalje od sredista grada cime bi isti i Republika Hrvatska otvorili vrata vecoj otvorenosti i politickoj ulozi u EU i svjetskom odlucivanju. Ipak Visoka i Markov trg pripadaju vremenima kocija.

ŠN
šnicl
09:29 20.11.2019.

Od ovog Kongresa možemo ćemo imati itekakve koristi. Raduje me činjenica što smo po prvi puta domaćini ovako velikom broju izuzetnih političara!