ZAJEDNIČKA KOVANICA

Euro stiže 2023., biramo hrvatski motiv za naličje eurokovanice

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH
02.07.2021.
u 14:36
Kovanicama kune koje su u opticaju napunili bismo 120 tramvaja, a novčanicama podigli stup od 50 km
Pogledaj originalni članak

Vlada i Hrvatska narodna banka pozvali su građane da se u sljedeća dva tjedna uključe u izbor motiva koji će se nalaziti na hrvatskim kovanicama eura. Naš je cilj da postanemo članica eurozone 1. siječnja 2023., naglasio je premijer Plenković te podsjetio kako je odabir hrvatskih motiva na kovanicama eura i centa posebno važan jer će se te kovanice koristiti diljem EU. Za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. Naličje kovanica naziva se stoga i nacionalnom stranom kovanica eura i centa.

Izdvojili devet prijedloga

Iz šireg skupa motiva stručna je Komisija izdvojila prvih devet od 41 prijedloga. Najveći broj glasova dobili su motivi šahovnice, geografske karte Hrvatske, kune, glagoljice, Dubrovnika, Nikole Tesle, psa dalmatinca, Vrančićev crtež padobrana Homo volans te kralj Tomislav.

Prvih pet motiva - šahovnicu, kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Dubrovnik moći će ocijeniti i građani u internetskoj anketi na stranici euro.hr. Svaki motiv građani će imati prilike ocijeniti na skali ocjena od jedan od pet, a moći će predložiti i jedan dodatni motiv u skladu s vlastitim stavom o tome koji bi motiv najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani eurokovanica. Sudjelovanje građana počelo je jučer i trajat će do 15. srpnja. Istodobno će se, s istim prijedlozima motiva i mogućnošću da i sami predlože dodatni motiv, provesti i strukturirana nacionalna anketa na reprezentativnom uzorku u kojoj će sudjelovati tisuću hrvatskih građana.

Rezultati ocjenjivanja građana bit će objavljeni i imat će savjetodavni karakter u procesu finalnog odlučivanja Komisije za novac.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH

Komisija za novac će krajem srpnja odabrati najmanje tri motiva za nacionalnu stranu eurokovanica. Istovremeno će i odlučiti kako će ti motivi biti raspoređeni po pojedinim apoenima eurokovanica. Na temelju odabranih motiva Komisija za novac objavit će u kolovozu ove godine javni/izravni poziv za izradu likovnog rješenja nacionalne strane kovanog novca eura.

Prijedlog nacionalne strane kovanica eura Hrvatska će poslati Europskoj komisiji, odnosno na odobrenje svim članicama europodručja. Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU da Hrvatska uvodi euro, kako bi potrebne količine kovanica bile spremne na vrijeme. Promocija prijedloga za kovanicu dogodila se točno osam godina od hrvatskog pristupanja Europskoj uniji i ta je činjenica zaslužna što možemo uvesti euro.

Premijer ne dvoji u prednosti te kaže da će s eurom nestati valutni rizik, mjenjački troškovi, past će kamate i otvorit će nam se prilike za investicije na tržištu kapitala, povećat će se izvoz i turizam, a može se očekivati i rast kreditnog rejtinga za dvije razine.

- U Sloveniji su od uvođenja eura bruto plaće porasle 48, a cijene 26 posto. Povoljni su pokazatelji i za ostale članice, u Estoniji su plaće rasle 78, a cijene 25 posto - rekao je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je kako Vlada sve čini da ispunimo naš bazni scenarij, a to je da uvedemo euro 1. siječnja 2023. Guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je kako europski partneri daju Hrvatskoj veliku potporu za ulazak u eurozonu.

Prikupljanje kuna

- Moramo raditi punom parom, imamo samo 18 mjeseci. Ovo što predstavljamo danas je samo mali dio priprema za uvođenje eura, a predstavljanje motiva na kovanicama je simbolički važno. To je važno jer će hrvatski euro biti euro svih hrvatskih građana. Taj euro će cirkulirati i kao druga najveće valuta na svijetu, iza američkog dolara. Zato je važno i proces izbora motiva izvesti na precizan, pažljiv i pravovremen način i u njega će biti uključena cijela javnost - istaknuo je Vujčić . Prije nego što se uvede euro treba prikupiti i sve kovanice kuna kojih ima u opticaju da se napuni 120 zagrebačkih tramvaja i novčanice koje bi, kada bi se slagale jedna na drugu, stvorile 50-kilometarski stup.

VIDEO Nastavlja se akcija uhićenja: Među desetak osoba uhićen je i Bandićev rođak

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar svinjski_biser
svinjski_biser
14:38 02.07.2021.

O p. vam m.! tko nas je pitao želimo li uopće euro!???

SV
Sveznadar
14:52 02.07.2021.

Referendum. Euro mora pasti.

OS
osijek68
14:44 02.07.2021.

Znaci Euro 2023? ok, a kad nam briselski namjesnik sluzbeno preuzima zemlju, onako kao Bosnu? Ne znam zasto placati nase politicare kad ionako rade za Brisel.