Episkopi SPC-a pisali premijerki Kosor protiv Hrvatske pravoslavne zajednice

Episkopi SPC-a: Hrvati pravoslavci vraćaju nas u mračno doba NDH

Foto: Arhiva VL
Episkopi SPC-a: Hrvati pravoslavci vraćaju nas u mračno doba NDH
27.12.2009.
u 21:37
Episkopi su uznemireni zbog svojatanja slike manastira i Nikole Tesle koji je, kažu, sin pravoslavnog svećenika.
Pogledaj originalni članak

Vrh Srpske pravoslavne crkve uznemirio se zbog osnivanja Hrvatske pravoslavne zajednice, pa su dvojica episkopa, gornjokarlovački Gerasim i dalmatinski Fotije, uputili pismo premijerki Jadranki Kosor.

– Ovih dana, pred sam Božić, iznenadila nas je i uznemirila vijest o osnivanju udruženja građana pod nazivom “Hrvatska pravoslavna zajednica” u Ogulinu - pišu episkopi te upozoravaju da HPZ na svojim internetskim stranicama bespravno koriste sliku manastira Gomirje i Nikole Tesle koji je “bio sin srpskog pravoslavnog svećenika iz Smiljana, Milutina Tesle”.

Bune se i protiv naziva “pravoslavni” u nazivu te novoosnovane zajednice, jer nitko pravoslavan ne postaje rođenjem nego “svetim krštenjem i to isključivo u jednoj od kanonskih i priznatih pravoslavnih crkava, što se za pripadnike ovog udruženja ne može sa sigurnošću tvrditi”. Naravno, najviše ih smeta da se HPZ poziva na tekovine Hrvatske pravoslavne crkve, koja je kao satelitska crkva osnovana u Neovisnoj Državi Hrvatskoj.

- Ova činjenica i pozivanje na to najmračnije razdoblje novije povijesti Hrvatske izaziva uznemirenost među vjernicima i pripadnicima SPZ-a. U sjećanju srpskog naroda još žive stratišta i jame nevinih, kao i na najveći koncentracijski logor u ovom dijelu Europe.

Ako bi ovo udruženje bilo nosilac i zagovornik ideologije iz tog doba i te “aveti iz prošlosti”, onda je jasno da za mnoge ljude u Hrvatskoj uskoro neće biti mira nego se prije nazire perspektiva tame i zlokobnih vremena, što bi svakako dovelo u pitanje europsku i demokratsku budućnost Hrvatske - pišu episkopi.

Na internetskim stranicama HPZ-a doista piše da “zahvaljujući Božjoj providnosti i razumu pojedinaca - žitelja bratskih kršćanskih naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koji stoljećima žive u jednoj državi, dijele dobro i zlo, grupa entuzijasta, hrvatskih pravoslavaca, skupa sa braćom Hrvatima utemeljili su ovu Zajednicu hrvatskih pravoslavaca, u daljem svom punom nazivu: Hrvatska pravoslavna zajednica, sa željom i nakanom da potaknu i druge dobronamjerne hrvatske žitelje da nas slijede”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

RA
radant
09:36 28.12.2009.

poznato je da srbi baš i nisu neki vjernici jer ih vrlo malo posjećuje manastire pa tako ovaj episkop baš i nema pravo nešto optuživati pravoslavce u hrvatskoj jer ako je netko iskreni vjernik onda mu nije bitno dali je to SPC ILI PRAVOSLAVNA CRKVA , jer i mi katolici kada se deklariramo kažemo da smo katolici ,a ne hrvatski katolici, tako da ovog episkopa treba ignorirati i neupuštati se u nikakovu raspravu jer mu je cilj \"dići prašinu oko pitanja gdje je sve jasno\"

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
11:13 28.12.2009.

Jel ovaj na slici posrednik srba sa bogom.(Izgleda mi da se plasi necega sto ima da se boji ako je stvarno vjernik)

AU
autoritet
01:18 28.12.2009.

SPC = ČETNIČKI STOŽERI PO HRVATSKOJ! uvijek bilo a tako će i ostati, nevjerojatno da ovaj novinar uvažava mišljenje te odurne \"crkve\". Uostalom, ljudi se imaju pravo izjašnjavati kako hoće - velikosrbima usprkos.