ZARAZNA BOLEST Opasnost među učenicima u Ljubuškom

Epidemiolozima nije javljeno za meningitis

17.04.2009.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Izvijestivši da je “zbog nedavne pojave meningitisa kod učenika iz općine Ljubuški” za danas i sutra naložio svim osnovnim i srednjim školama na području ZHŽ-a žurnu deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju, ministar prosvjete Vjekoslav Čamber je na sjednici Vlade ZHŽ-a podigao silnu prašinu.

ZJZ bez obavijesti
Nijedna zdravstvena ustanova u ZHŽ-u ni u Mostaru nije imala informaciju o pojavi smrtonosne zarazne bolesti i slučaj je zatekao i dr. Jelenu Ravliju, glavnu federalnu epidemiologinju. - Kod pojave meningitisa, škole i zdravstvene ustanove obvezne su odmah to prijaviti Zavodu za javno zdravstvo FBiH i nužno je bez odgađanja provesti protuepidemijske mjere.

Smiješno je tada govoriti o odluci Vlade jer se radi postupkom automatizma zbog brzoga širenja bolesti pa ministar treba razjasniti o čemu priča s obzirom da mi o tomu nemamo nikakva saznanja – kazala je dr. Ravlija. Ministar Čamber je od Ministarstva zdravstva ZHŽ-a zatražio upućivanje mjerodavnih službi u izvršenje deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije u školama, preporučivši isto i za vrtiće.

Prebačen u Zagreb
Ministar zdravstva dr. Boris Grizelj potvrdio nam je da o meningitisu ne zna nitko ni u Domu zdravlja Ljubuški te da ga je ministar Čamber usmeno izvijestio da se posumnjalo na oboljenje kod 15-godišnjega dječaka iz Cerna koji je odveden u Zagreb. - Riječ je o sumnji na pojavu meningokokne sepse, što nije potvrđeno pa čekamo što skoriju informaciju iz Zagreba, najdalje do kraja (današnjega - op.s.) dana.

Premda ne znamo tko je posumnjao na bolest ni tko ga je otpremio u Zagreb, to objašnjava zašto mjerodavne institucije ne znaju za slučaj. Čamber je jučer dobio izvješće od inspektora i odmah je reagirao, naročito jer petero prijatelja oboljeloga idu u školu u Ljubuški. Naložio je žurne mjere, jer si ne možemo priuštiti čekanje na vijesti iz Zagreba – kazao je ministar Grizelj.


Puna dva dana bez reakcije u školi

Jedino objašnjenje jest da je dječak, preko roditelja, osiguran u RH i da su ga preko granice odveli na svoju ruku. To će otvoriti masu pitanja o tomu kako je pojava meningitisa završila na Vladi ZHŽ-a, da za nju nisu znali federalni epidemiolozi. Tako su prošla dva dana od moguće pojave bolesti do prvih protuepidemijskih mjera. (dju)

Pogledajte na vecernji.hr