Danas u Večernjem

Ekskluzivno - Valentićevo dramatično pismo Tuđmanu iz 1995.

Foto: VL
Ekskluzivno - Valentićevo dramatično pismo Tuđmanu iz 1995.
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
13.12.2014.
u 00:01
Pismo nekadašnjeg hrvatskog premijera prvom hrvatskom predsjedniku dokaz je da se u zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj sve mijenjalo samo zato da se u biti ništa ne bi promijenilo.
Pogledaj originalni članak

“Sve se mora promijeniti kako bi sve ostalo isto”, poznati je citat iz kultnog romana Gepard, talijanskog pisca Giuseppea Tomasija di Lampeduse.

Pismo nekadašnjeg hrvatskog premijera Nikice Valentića prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koje Večernji list ekskluzivno objavljuje, dokaz je da se u zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj sve mijenjalo samo zato da se u biti ništa ne bi promijenilo.

Valentićeva analiza aktualna je i danas

Utoliko je Valentićeva analiza stanja države, njezinih ključnih problema, mogućih rješenja tih problema i prepreka tim rješenjima jednako aktualna danas kao i 1995. kad je napisana.

Problemi o kojima Valentić piše – nelikvidnost, posrnula industrija, prenapregnuti proračun, nedisciplina javne potrošnje, interna politička previranja i nemogućnost postizanja strateških razvojnih konsenzusa – problemi su s kojima je bila suočena svaka vlada nakon njegove, uključujući i vladu Zorana Milanovića.

Pismo Nikice Valentića Franji Tuđmanu u kojem analizira ključne hrvatske probleme pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote

Foto: VL

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

QQ
qqriqrac
22:32 12.12.2014.

1999. Godina: dug 7 milijarde eur. Od toga 5,4 milijarde preneseno od sfrj. Cijena benzina ispod 4 kn uz vecu cijenu barela nego danas. Bilo je to za Tuđmanovih vlada. Toliko.

CA
capto a parva
21:43 12.12.2014.

... danas smo svi pametni ... demokracija se ne nasljeđuje nego uči ...

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
01:51 13.12.2014.

Tuđman je stvorio, od hrvatskog suda proglašenu zločinačku organizaciju poznatu i kao HDZ, dok se njih ne riješimo nema napretka...