planira se prikupiti više poreza

Ekonomist: Rashodna strana proračuna podcjenjuje potrebe koje će se pojaviti: plaće javnih službi, materijalni troškovi...

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Zdravko Marić obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Zdravko Marić obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Zdravko Marić obratio se medijima nakon sjednice Vlade
28.10.2021.
u 22:27
Prihodna strana proračuna objektivno je postavljena, no rashodna podcjenjuje potrebe koje će se pojaviti – plaće javnih službi, materijalni troškovi, indeksacija mirovina..., kaže ekonomist Lovrinčević
Pogledaj originalni članak

Plenkovićeva Vlada vjeruje da će ovu godinu završiti rastom od visokih 9 posto, što bi mogla biti najveća stopa rasta u nekoj od članica EU. Kad su u pitanju države izvan EU, višu stopu rasta mogla bi imati jedino turistička Crna Gora, gdje se očekuje povećanje BDP-a od blizu 11 posto.

Osjetno povećanje potrošnje, oporavak turizma i izvoza utjecali su na to da su porezni prihodi državnog proračuna gotovo identični onima iz pretpandemijske godine, a doprinosi još i viši. Snažan oporavak utjecat će na lagano smanjenje javnog duga, ali ne i manjka u državnoj blagajni koji će dosegnuti gotovo 20 milijardi kuna, odnosno 4,7 posto BDP-a ove godine. No, Vlada je odlučna u namjeri da će taj manjak iduće godine više nego prepoloviti na 9,4 milijarde kuna (mjereno udjelom u BDP-u deficit opće države planira se na 2,6 posto) što bi omogućilo ulazak u eurozonu od siječnja 2023.

Rashodi 174 milijarde kuna

Vlada je rebalansom za ovu godinu rashode državnog proračuna dignula na gotovo 174 milijarde kuna, a plan je da se na toj razini zadrže i iduće godine, dok bi sljedećih godina potrošnja trebala padati i u nominalnim iznosima, dok će se prihodi povećavati. Iduće godine, naprimjer, Vlada planira prikupiti 5,5 milijardi kuna više poreza nego ove (ukupno 87,8 milijardi) i to većinom na povećanoj naplati PDV-a i trošarina. Ne očekuje se u 2022. znatnije povećanje izdataka za plaće zaposlenih, no osigurana su sredstva za prekovremeni rad u zdravstvu. Na dodatnih 1,5 milijardi kuna zajedno mogu računati mirovinski sustav i socijalna skrb.

Sufinancirat će se javne usluge u cestovnom prijevozu sa 100 milijuna kuna te prijevoznici s 30 milijuna kuna. U proračun prvi put ulaze i poticaji za dobrovoljno spajanje malih općina i gradova (100 milijuna kuna), dok bi potpore za čuvanje radnih mjesta trebale gotovo u cijelosti nestati. Iduće se godine, dakle, ne planiraju masovnije zabrane rada i zatvaranje lokala, a kad je u pitanju gospodarstvo, Vlada nagodinu očekuje snažno povećanje privatnih investicija. Priljev iz europskih fondova trebao bi biti za trećinu jači od ovogodišnjeg. Zdravstvo, prema prijedlogu proračuna za 2022. godinu, ne treba očekivati izdašne financijske injekcije kao ove godine i plaćanje dugova veledrogerijama, no pitanje je koliko je taj plan održiv.

– Prije izbijanja krize, politike Vlade bile su usmjerene na postizanje makroekonomske stabilnosti stvaranjem temelja za održiv gospodarski rast te stabilizaciju javnih financija. Takvo vođenje ekonomske politike prepoznato je i od međunarodnih financijskih institucija i rejting-agencija koje su podigle, a potom i zadržale kreditni rejting RH na razini investicijskog unatoč negativnim posljedicama pandemije – rekao je premijer Plenković.

Sve je to, dodaje, omogućilo Hrvatskoj fiskalni prostor za reakciju u krizi, a projicirane stope rasta za ovu i iduće godine svjedoče o snazi i žilavosti hrvatskog gospodarstva.

Ekonomist Željko Lovrinčević kaže kako rebalans ovogodišnjeg proračuna de facto prepoznaje stanje takvo kakvo jest i ne donosi velika iznenađenja.

Moguć veći deficit

– Gledano u cjelini, prostor zapadnog Balkana imao je nešto veći rast od očekivanih inicijalnih projekcija, posebno to vrijedi za zemlje ovisne o turizmu kao što su Hrvatska i Crna Gora. Posljedica je to oporavka domaće potrošnje, ali i izuzetno liberalnog pristupa koronamjerama, što nije bila karakteristika pojedinih konkurenata poput Španjolske i Portugala. Cijena koju zemlje zapadnog Balkana plaćaju za svoj izrazito liberalni pristup koronaambijentu jako je visoka i plaća se ljudskim životima – ističe Lovrinčević. Na početku ljeta mogao je to biti razuman pristup da se povećala procijepljenost ljudi.

Potrebe zdravstvenog sustava u predstojećem razdoblju bit će još veće, a ne manje. Za sljedeću godinu prihodna strana proračuna relativno je objektivno postavljena u smislu očekivanog rasta, no počiva i na činjenici da se očekuje prijenos veće razine cijene. Rashodna strana podcjenjuje potrebe koje će se pojaviti tijekom godine, još je otvoreno pitanje plaća javnih službi, otvoreno je pitanje materijalnih troškova koji mi se čine djelomično podcijenjen, a nedostatna su sredstva i za indeksaciju mirovina. Sljedeća godina mogla bi završiti s većim deficitom od planiranog – negdje oko 4 posto – ističe Lovrinčević.

No, za euro, važno je stvari držati pod kontrolom do sredine iduće godine, kad se očekuje odluka Europske komisije o primanju Hrvatske u eurozonu.

VIDEO Dombrovskis: Hrvatska vlada pokazala ambiciozne ciljeve za ulazak u Eurozonu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

AA
Aabbcc11
07:10 29.10.2021.

Ajde nelaprdajte bez veze, sjetite se kako nam je bilo za vrijeme kukuriku koalicije. Ja imam građevinsku tvrtku, za vrijeme njih građevinarstvo je bilo u kolapsu, nisam imao za plaće jer se nije ništa radilo. Danas imam posla da mogu samo 50 posto odraditi od ponude, a radnicima sam plaću podigao za 40 posto. I jako mi je drago što se taj je..ni SDP raspao.

Avatar anlaser
anlaser
22:55 28.10.2021.

Može li taj Marić reći za neku granu hrvatske industrije ,e ta je konkurentna u EU ? Doći će dan kada će prestati curiti lova iz EU fondova , ostat će kilometri šetališta , fontana i obnovljenih dvoraca ali od njih se neće moći naplatiti ni porezi ni trošarine . Imamo najskuplju poljoprivredu i stočarstvo u EU . Već smo nekoliko puta pojeli skupe uvozne rasplodne junice i opet ih kupujemo . Kuda nas vodi takva politika ?

IK
ikbmibm
19:43 29.10.2021.

Lovrinović koji je dipomirao u prošlom stoljeću, još uvijek misli da bolji od dr.Z.Marića s Oxworda.