useljenčke kvote

EK suspendirao paket sporazuma sa Švicarskom zbog Hrvatske

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
EK suspendirao paket sporazuma sa Švicarskom zbog Hrvatske
16.02.2014.
u 20:56
Ponovno uvođenje useljeničkih kvota za građane Unije protivno je ugovorima Švicarske s EU koji jamče slobodu kretanja
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je prva članica EU koja će osjetiti posljedice švicarskog referenduma za uvođenje useljeničkih kvota za građane Unije, što je protivno ugovorima s EU, a koji jamče slobodno kretanje radnika, ali i prva članica zbog koje će Europska komisija kazniti Švicarsku i to suspenzijom pregovora o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizont 2020, vrijednom nekoliko milijardi eura, što je iznimno važno za švicarsko gospodarstvo, te u programu razmjene studenata Erasmus.

Baš kad je s Hrvatskom, kao članicom EU, trebao biti parafiran novi sporazum o liberalizaciji kvota, švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga nazvala je u subotu hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić da joj kaže kako Bern neće potpisati “u sadašnjem obliku” bilateralni sporazum o širenju slobodnog pristupa švicarskom tržištu rada, u kojem uživaju građani EU. Hrvatska tako ostaje u skupini “trećih zemalja”, nečlanica EU – za ovu godinu kvote za hrvatske radnike propisane su na 450 dozvola za boravak do godine dana i 50 dozvola za boravak od jedne do četiri godine.

– Ministrice su dogovorile da će biti u kontaktu te raditi na rješenju koje će Hrvatskoj omogućiti da bude kao i ostale članice EU – komentirali iz hrvatskog MVP-a, da bi pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić istaknuo kako je "stav Hrvatske da ne smije biti diskriminacije između članica". Iz MVP-a podsjećaju kako Hrvatska reciprocitetom ima pravo uvesti ista ograničenja za švicarske državljane.

Bern i Bruxelles lani su 15. srpnja parafirali protokol Sporazumu o slobodi kretanja kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate povećava, da bi nakon toga državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske. Odnos prema Hrvatskoj pokazao se kao test za odnos te države s Bruxellesom te za budućnost bilateralnih sporazuma. Švicarska do kraja godine treba pronaći način da uvaži rezultate referenduma, ali i ugovore s EU posebice jer je riječ o "vezanom paketu" – tzv. guillotine clause“ – u slučaju da padne jedan sporazum, padaju svi.

– Iluzorno je misliti da bi se moglo pregovarati samo o slobodi kretanja, koja je dio paketa. Ne može Švicarska izabrati ono što joj odgovara – komentirala je potpredsjednica EK Viviane Reding. Za Švicarsku je EU najvažniji trgovinski partner – tri četvrtine švicarskog uvoza stiže iz EU, a Švicarska prodaje više od polovice svog izvoza u članice Unije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

XA
xaron
19:54 16.02.2014.

Referendum je centralna točka svake demokracije, i njegovi rezultati se moraju poštovati makar oni i nisu na liniji političke korektnosti . Naime, politički korektno je postalo nešto iznad demokracije, iznad volje građana i takvo urusavanje demokracije nije dopušteno.

ME
merdevina
19:45 16.02.2014.

S time im EK poručuje: "Dosta je tog terora referendumima" :)

Avatar noemy-no
noemy-no
19:55 16.02.2014.

EU je stavila sve na racun, ali zaboravila jednu stvarcicu. U CH ne zapovijedaju politicari, nego n a r o d. Ako imaju problem, treba da se obrate narodu, a ne politicarima. Jel' jasno ovo bando. Ajmo setnja. Nismo mi s vama koze pasli, politikanti mojih cizmica, izabrani od nikoga.