dozvola za korištenje

EK regulira civilne dronove: Sutra će vam te naprave dostavljati knjige

Foto: DPA/PIXSELL
EK regulira civilne dronove: Sutra će vam te naprave dostavljati knjige
08.04.2014.
u 14:59
Više od tisuću tvrtki dobilo je dozvolu za korištenje bespilotnih letjelica u Europi, i upravo zbog toga Europska komisija objavila je prijedlog koji bi zakonski uredio to područje.
Pogledaj originalni članak

Bespilotne letjelice, poznate i pod nazivom "dronovi" koji je ušao u planetarnu upotrebu nakon što je ih američka vojska počela koristiti za ciljano ubijanje najtraženijih svjetskih terorista u Pakistanu i Jemenu, u Europi se koriste u civilne svrhe kao što je inspekcija željezničkih pruga, nadzor šumskih požara ili, u poljoprivredi, za pravovremeno posipanje gnojivom ili insekticidima.

Više od tisuću tvrtki dobilo je dozvolu za korištenje bespilotnih letjelica u Europi i upravo zbog toga Europska komisija objavila je prijedlog koji bi zakonski uredio to područje.

– Civilne bespilotne letjelice proizvode se u različitim oblicima i veličinama. U budućnosti bi se mogle koristiti čak i za dostavu knjiga vašeg omiljenog internetskog trgovca. Međutim, mnogi su zabrinuti zbog pitanja sigurnosti i privatnosti povezanima s tim napravama – rekao je Siim Kallas, potpredsjednik EK-a nadležan za promet. Dodao je kako su propisi potrebni na europskoj, a ne nacionalnim razinama jer će letjelice na daljinsko upravljanje lako prelaziti granice, a ta je industrijska grana još u povojima.

Neka od pravila koje EK predlaže su da bespilotne letjelice moraju zadovoljavati istu razinu sigurnosti kao zrakoplovi s posadom te da vrsta podataka koje te letjelice prikupljaju mora biti podložna propisima o zaštiti podataka.

>>Sami konstruiramo male helikoptere kojima fotografiramo iz zraka

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

MX
MXLCLGTG
17:28 08.04.2014.

To treba zabraniti jer vecina ce ih biti upotrebljena za nadzor i,a gdje je tu privatnost poslace ih na prozor pa ce snimati i u stanu sta radis.

Avatar tajar
tajar
18:03 08.04.2014.

Tko će nadzirati sve te silne dronove i kako će se razlikovati vojni od civilnih to nije utvrđeno. Nije isto kad vam dostavi knjigu ili vas greškom "skine" kao terorista!

DA
daniloobradoviic
09:51 09.04.2014.

Visoke tehnologije dalekovido vise stete covjecanstvu ,zato priroda na planetu odraduje svoje .