udar zbog bankrota

Egipatska vojska ima hotele, vrtiće, tvornice, stadione i željeznicu!

Foto: 'STRINGER'
'Egypt\'s Defense Minister Abdel Fattah al-Sisi is seen during a news conference in Cairo on the release of seven members of the Egyptian security forces kidnapped by Islamist militants in Sinai, in t
Foto: '© Ahmed Jadallah / Reuters'
'Presidential candidate Mohamed Mursi of the Muslim Brotherhood casts his vote at a polling station in a school in Al-Sharqya, 60 km (37 miles) northeast of Cairo in this June 16, 2012 file photo. Egy
Foto: 'STRINGER'
'Soldiers in military vehicles proceed towards the al-Jura district in El-Arish city from Sheikh Zuwaid, around 350 km (217 miles) northeast of Cairo May 21, 2013. Egyptian army and police forces step
Foto: 'AMR ABDALLAH DALSH'
'Army soldiers take their positions in front of protesters who are against Egyptian President Mohamed Mursi, near the Republican Guard headquarters in Cairo July 3, 2013. The head of Egypt\'s armed fo
Foto: 'ASMAA WAGUIH'
'Army soldiers ask a female supporter of overthrown President Mohamed Mursi and the Muslim Brotherhood to take her protest to the sidewalk as they stand guard around Cairo University and Nahdet Misr S
07.07.2013.
u 22:00
Kad su generali shvatili da Mursi zemlju vodi u propast, svrgnuli su ga kako ne bi bankrotirali.
Pogledaj originalni članak

Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja. To joj je i glavni argument što nastoji biti predvodnicom islamskog svijeta. Ali još najmanje šest muslimanskih zemalja ima istu želju. Saudijska Arabija drži da je ona najvažnija jer je u njoj rođen islam. Preko puta Perzijskog zaljeva iste želje ima i Iran koji drži da su povijest Perzije, mnogoljudnost, kultura i prirodno bogatstvo dovoljni da baš oni predvode ovaj dio svijeta. Pakistan smatra da su oni glavni jer jedini imaju nuklearnu bombu, a Turska da je općenito najnaprednija, vojno najmoćnija i da ona ima model koji trebaju slijediti ostali. Na koncu, tu je i Indonezija koja naprosto svima kaže – nas je 200 milijuna muslimana, a koliko je vas?

Osim što je najmnogoljudnija arapska zemlja, Egipat ima još jedan adut: vojsku. A njezina moć ne leži samo u pukim vojnim brojkama: fascinantno je zapravo da vojska posjeduje čak 40 posto gospodarstva. Dok god je tako, ona će biti zainteresirana za snažnu privredu. A svrgnuti Muhamed Mursi nije se obazirao na to. Dok je vodio brigu isključivo o interesima svoje Muslimanske braće, gospodarstvo je propadalo, a turizam, koji je u Mubarakovo doba cvjetao, potpuno se urušio.

Politička kriza

Čime se zapravo sve bavi egipatska vojska? Osim što proizvodi oružje, ona kontrolira servise za čišćenje, prodaje elektroničku opremu, u svojem vlasništvu ima hotele, tvornice, stadione, željeznicu, čak i dječje vrtiće. Kao vlasnica brojnih nekretnina živo je zainteresirana za razvoj Egipta, a u Mursiju i Muslimanskoj braći nanjušila je opasnost: raspadne li se gospodarstvo, oni će bankrotirati. A to vojna kasta nije mogla dopustiti. S ovom se tezom slaže i profesor na sveučilištu u Bejrutu i ekspert za islamističke pokrete dr. Abdul Ghani Emad.

– Da, opstanak vojske bio je doista upitan s obzirom na to da je standard drastično pao. To je automatski značilo i ugrožavanje oružanih snaga jer je vojska važan gospodarski subjekt – kaže ovaj profesor.

Ipak, to je samo jedan od razloga zašto je general Abdel Fatah Al-Sisi odlučio ukloniti Mursija. Drugi važan razlog dobio je onda kada je sada bivši egipatski predsjednik pozvao na džihad u Siriji. Da je stao na tome, nikom ništa. No Mursi je upozorio da bi egipatska vojska trebala intervenirati u Siriji. Ta je izjava šokirala vojsku koja je poručila Mursiju: \"Mi smo tu isključivo da branimo egipatske granice, a ne da vodimo ratove po susjednim zemljama\". General Al-Sisi svjestan je kakav se rat vodi u Siriji i jasno mu je da bi takav kaos jednoga dana mogao biti i u Egiptu koji je također šarolik i u kojem žive suniti, kršćani i šijiti, a društvo je rascjepkano na islamiste, liberale, sekulariste, ali i mubarakovce.

– Oružane snage bile su jako iziritirane Mursijevim pozivima da uđu u rat sa Sirijom. I to u vrijeme dok se zemlja nalazila u velikoj političkoj krizi – rekao je jedan egipatski časnik u razgovoru za Reuters ističući da je to stav i ostalih pripadnika egipatske vojske.

– Pozivanje na džihad u Siriji vojska nije mogla zanemariti s obzirom na to da je ona sekularna i da se u njoj nalaze pripadnici svih vjerskih i etničkih skupina u Egiptu – objašnjava profesor Emad. – Vojska je dvije godine promatrala što se u Egiptu događa i na različite načine pokušavala približiti sekularni i islamistički dio Egipta. Međutim, te dvije ideologije nisu mogle naći zajednički jezik jer su Muslimanska braća željela islamsku državu, a liberali sekularan i moderan Egipat. Ono što je vojska smatrala najopasnijim jest što Egipat više nije bio podijeljen samo politički i svjetonazorski nego i društveno – kaže profesor iz Bejruta.

Treći važan razlog zašto je vojska izvela udar jest i regionalna opasnost od Muslimanske braće, čije su mogućnosti nakon desetljeća života u ilegali tek sada bile jasne. Od njih su se uplašile i bogate zaljevske zemlje, prije svega kraljevina Saudijska Arabija. Kralj Abdullah uplašio se za vlastiti opstanak jer su Muslimanska braća namjeravala pokoriti i tu zemlju. Njihova ideologija ne priznaje kraljevine i emirate u kojima vladaju obitelji, već žele šerijatske države u kojima bi oni demokratskim putem osvajali vlast i provodili svoje ideje. Zato je bilo znakovita čestitka Saudijske Arabije egipatskom narodu što je s vlasti zbacio Mursija. Prije samo dvije godine ta je ista Saudijska Arabija podržavala i financirala Arapsko proljeće, ali su se i sami šokirali snagom Muslimanske braće koja su zaprijetila osvajanjem vlasti u zaljevskim zemljama. Ne bi bilo nikakvo čudo da je puč izveden i uz blagoslov Riyada, a onda neizravno i Washingtona. Jer te dvije zemlje su čvrsti saveznici.

Kupuje mir Izraelu

I zato su svi pažljivo slušali što će Obama kazati, kako će reagirati, hoće li osuditi ponašanje egipatske vojske. A on ipak nije baš zaplakao za Mursijem, kao što neki Egipćani misle, već je zapravo diplomatski vješto izbjegao pohvaliti udar jer bi u tom slučaju, prema američkom zakonu, morao obustaviti vojnu pomoć Egiptu u iznosu od 1,3 milijarde dolara godišnje. I Obama i Al-Sisi znaju da jedan drugome trebaju: Al-Sisiju treba Obamin novac, a Obama novcem kupuje mir Izraelu. I zato će egipatska vojska i dalje biti moćan regionalni igrač, uz pomoć koje Egipat jednog dana možda i postane predvodnik cijelog islamskog svijeta.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.