Kurdska Srebrenica

Džihadisti zauzeli 300 sela oko grada Kobane

Foto: Reuters/PIXSELL
Džihadisti zauzeli 300 sela oko grada Kobane
01.10.2014.
u 20:34

Islamisti ubijaju svakoga tko im u krvoločnom pohodu stane na put
Pogledaj originalni članak

Saveznici su u srijedu ujutro bombardirali položaje ISIL-a na rubnim dijelovima kurdskog grada Kobane, ali nisu spriječili njihovo napredovanje te su uspjeli doći pred samo središte grada. Bespilotne letjelice pokušavaju locirati topništvo ISIL-a koje nemilosrdno gađa centar grada, u kojem je mnogo ranjenih i poginulih.

Nemoćni pešmerge

Militanti ISIL-a probili su se s istočne strane Kobanea kroz selo Kazikan, sve do juga te pritom zauzeli 70-ak sela. Promatrači strahuju da Kobane ne doživi sudbinu Srebrenice, u BiH u kojoj je ubijeno više od sedam tisuća Bošnjaka. Naime, džihadisti u svom pohodu, svakome tko im se nađe na putu, odrube glavu. Njihove web-stranice svakodnevno se pune novim zastrašujućim videosnimkama i fotografijama krvoločnog čina.

Najnovija pogubljena dogodila su se u srijedu ujutro kada su pripadnici ISIL-a odrubili glave kurdskim borcima – bilo ih je devet, a među njima i tri žene.

Od straha zbog mogućeg pokolja nad Kurdima, iako slabiji brojčano i vojno, kurdski borci pešmerge odbijaju se povući i brane grad od džihadista. Borci ISIL-a posljednjih dana zauzeli su oko 300 sela s obje strane duž sirijsko-iračke granice.

Turski predsjednik Erdogan jučer je u parlamentu kazao da će se “Turska aktivno uključiti u borbu s ISIL-om i svim drugim terorističkim skupinama u regiji”. Parlament će odlučiti danas hoće li se vojska odmah intervenirati protiv džihadista.

Assadova poruka

Erdogan je kazao da u Siriji neće biti mira dok s vlasti ne ode Bashar Al-Assad, na što mu je ovaj poručio da „borbu protiv terorizma nikada ne mogu izvesti one zemlje koje su pomogle u stvaranju terorističkih grupa, kao što su Turska, Saudijska Arabija i Katar”.

Da zračni udari nisu pokazali učinkovitost, dokazuje i činjenica da se nekoliko stotina američkih i britanskih vojnika zajednički bore pod imenom SIS te pomažu pešmerge i iračku vojsku u Iraku, objavili su arapski mediji. Kopnena je akcija sve izvjesnija, a to potvrđuje odluka Pentagona o slanju 2500 američkih vojnika u Kuvajt, gdje će biti stacionirani na granici s Irakom te biti spremni za brzu intervenciju.

>> Britanci napali prve mete ISIL-a: 'Ovo je osobno zbog Davida Hainesa'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MA
Majur
21:19 01.10.2014.

Kad je Sadam 91g ušetao u Kuvajt u roku od nekoliko dana je dolje bilo bezbroj nosača aviona, tisuće vojnika, a sa brodova i iz aviona su ispalili na tisuće raketa i spržili doslovno sve puteve i položaje sadamove vojske...a sad kao bombardiraju selektivno dok narod gine...igrokaz na svjetskom nivou.Kad bi htjeli razbucali bi te kretene fanatike u roku od tjedan dana,kad bi htjeli....

BA
bajo2
21:41 01.10.2014.

300 sela nema u cijeloj drzavi!mozda 300 kuca?raketirajte ih!

BU
Bulaba
21:47 01.10.2014.

Ajmo naši!