Prijateljica ubijenog:

'Đureković se najviše bojao da će ga Udba oteti'

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
'Đureković se najviše bojao da će ga Udba oteti'
11.11.2014.
u 20:27
Đureković je rekao da se Jugoslavija ne bi usudila ubiti ga jer želi dobre odnose s Njemačkom
Pogledaj originalni članak

– Stjepan Đureković najviše se bojao da će ga Udba oteti – rekla je danas na Vrhovnom pokrajinskom sudu u Münchenu na suđenju bivšim šefovima jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču 80-godišnja Herta Stossberger, prijateljica ubijenoga Đurekovića, koja ga je uzalud čekala na dan kad je ubijen.

Rekla je da je Đureković pisao knjige o Titu i komunizmu jer je htio da ljudi doznaju kako žive elite, a kako radnici. Znala je i da je bio pod zaštitom njemačke policije, ali nije znala je li riječ o Službi za zaštitu ustavnog poretka ili nekoj drugoj. Kad je Đureković primijetio da ga prate, preselio se, a uplašilo ga je i falsificiranje emigrantskog lista i razglednice. Kontaktirao je s hrvatskim emigrantima u Australiji, Engleskoj, Kanadi, Njemačkoj.

Na pitanje je li se nakon Đurekovićeve smrti bojala za svoj život, rekla je da nije, jer joj je Đureković rekao da se Jugoslavija tako nešto ne bi usudila napraviti jer želi dobre odnose s Njemačkom. Rekla je i da je znala da je Đureković oženjen, ali da njegova supruga nije mogla izaći iz Jugoslavije jer joj je putovnica bila oduzeta. Poznavala je i Đurekovićeva sina Damira, koji je nekoliko dana nakon Đurekovićeva ubojstva stanovao kod nje.

Svjedokinja se nije mogla puno toga sjetiti nakon 31 godine, kao ni ostali svjedoci koji su govorili o tome kako je Krunoslav Prates, već osuđen za sudjelovanje u ubojstvu, proveo dan ubojstva. Sudac Manfred Dauster pomagao im je u tome da se prisjete, čitani su njihovi iskazi iz tog vremena, ali ipak dan na sudu nije bio previše uzbudljiv čak ni za optužene. U sudnici je primijećeno i da je Mustač neko vrijeme zaklopio oči.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

MS
mare_split
21:02 11.11.2014.

Samo naprijed Nijemci! ... Rodoljubna Hrvatska očekuje 'kulnim' (špicu? negdje oko 11. siječnja 2015. ... Tada bi već trebali čuti puno toga o 'komunističkim lopinama' danas starcima i njihovoj 'deci', trenutnoim 'vladarima'! Danke!

ĆA
ćaćaća
21:52 11.11.2014.

da smo mi demokratska država njima bi se s guštom sudilo u hrvatskoj..ali ne da im sude suci koji su im pomagali do 90 god a i sad su na istim pozicijama..međutim kako njihova rodbina i istomišljenici i dalje vladaju hrvatskom onda se to moralo prebaciti u demokratsku zemlju...

DA
DAJIDZA
22:01 11.11.2014.

U Minhenu ce biti osudjen Perkovic i Mustac na dozivotnu robiju a CK SKH kao zlocinacka organizacija! Na povrsinu ce izaci pljacka Podravke i INE preko Spiljaka Mike i sina Vanje do danasnjih dana Linica, Mesica, Kalema:: U Minhenu ce danasnji SDP i HDZ dozivjeti katarzu kao i njihove sluge !!