Potpisao Arsen Bauk

Dubrovčani prikupili dovoljno potpisa – golf ide na referendum

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Dubrovčani prikupili dovoljno potpisa – golf ide na referendum
27.03.2013.
u 10:47
Na dan izbora: GONG je predložio da se referendum održi istodobno s lokalnim izborima
Pogledaj originalni članak

Arsen Bauk, ministar uprave, danas je, više od mjesec dana nakon što je na adresu Ministarstva od Gradskog vijeća Dubrovnika zaprimio potpise prikupljene radi raspisivanja lokalnog referenduma o gradnji igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ, donio odluku o održavanju lokalnog referenduma.

Okoliš ili investicije

Dubrovčani će tako svoje mišljenje iznijeti odgovarajući na pitanje: “Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dopušta i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ” jer, kako je objasnio ministar Bauk, prijedlog sadržava 9085 ispravnih potpisa birača. Vijest da će se građanima ipak pružiti prilika da aktivno sudjeluju u odlučivanju o strateškom pitanju za Grad Dubrovnik oduševila je i Ivana Kusalića, direktor tvrtke “Razvoj golf”, investitora golf i nekretninskog projekta na Srđu.

– Naravno da pozdravljamo takvu odluku Ministarstva i priliku da se građani izjasne na referendumu. Već sada znamo da većina građana podržava taj projekt – poručuje Kusalić naglašavajući kako su cijelo vrijeme javne polemike oko Srđa jasno pokazali sve prednosti projekta – od zapošljavanja, proširenja turističke ponude, do produljenja turističke sezone.

– Mi smo ispunili sve zakonske obveze, a projekt ne šteti okolišu – zaključio je. Potvrda da će se referendum održati odmah je u prvi plan izbacila datum njegova održavanja.

Bez politiziranja

– Smatramo da je jedino logično i zdravorazumsko rješenje istovremeno održavanje referenduma i prvog kruga lokalnih izbora i stoga pozivamo Gradsko vijeće Dubrovnika da na svojoj posljednjoj sjednici u ovom mandatu donese odluku o raspisivanju i održavanju referenduma 19. svibnja 2013. Istovremeno, GONG poziva Vladu i Ministarstvo uprave da hitno krene u izradu novog Zakona o referendumu koji bi transparentno i nedvosmisleno omogućio pokretanje referenduma na poticaj građana, a u skladu sa svojim predizbornim obećanjima – poručili su iz GONG-a. Takav se prijedlog ne sviđa direktoru Kusaliću koji smatra da politika ne može biti vezana za referendumsko pitanje o privatnom projektu.

– To je politiziranje referenduma koji nema nikakve veze s izborima – jasan je. Zadovoljstvo prikupljenim potpisima ne skrivaju ni kritičari projekta.

– Zadovoljni smo referendumom i očekujemo da će Gradsko vijeće Dubrovnika referendum raspisati kad i lokalne izbore – kaže Đuro Capor iz građanske inicijative “Srđ je naš”.

Cijelu odluku Ministarstva pročitajte OVDJE.

>>Povjerenstvo za Srđ jednoglasno: Projekt je prihvatljiv za okoliš

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.