za medački džep

Država traži pola milijuna kuna od Norca

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Država traži pola milijuna kuna od Norca
07.05.2013.
u 16:11
Državno odvjetništvo pokrenulo je postupak za regresnu naknadu štete – od generala
Pogledaj originalni članak

U rujnu 1993. u Medačkom džepu, operaciji Hrvatske vojske, ubijen je Stevo Vujnović. Njegovu su smrt skrivili pripadnici postrojbe pod zapovjedništvom Mirka Norca, što je i potvrđeno pravomoćnom presudom Vrhovnog suda iz 2009., kojom je Norac osuđen na šest godina zatvora.

Novčana satisfakcija

Stevo Vujnović nije pripadao neprijateljskim formacijama niti je sudjelovao u neprijateljstvima prema postrojbama Hrvatske vojske, već je kao civil, koji se bavio poljoprivredom, ubijen iz vatrenog oružja. Vujnovići su ostali i bez kuće s gospodarskim objektima u Divoselu: sve što su imali uništeno je, opljačkano i spaljeno. Posmrtne ostatke Steve Vujnovića pronašli su haaški istražitelji u septičkoj jami u Gospiću. Dvadeset godina poslije obitelj Vujnović dobila je barem materijalnu satisfakciju za gubitak člana svoje obitelji – pola milijuna kuna.

Međutim, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je postupak za regresnu naknadu štete koja je isplaćena obitelji Steve Vujnovića. Ukratko, račun na pola milijuna kuna država će ispostaviti – Mirku Norcu. Ovu informaciju jučer su nam je potvrdila županijska državna odvjetnica Gordana Križanić. Kaže da je presudom Općinskog suda u Ogulinu od 31. kolovoza 2012. Republici Hrvatskoj naloženo da Peri Vujnoviću nadoknadi neimovinsku štetu od 197.000 kuna, Bosiljki Trbović 147.000 kuna i Milici Košutić 147.000 kuna, dakle, ukupno 491.000 kuna.

– Nakon što smo zatražili i primili obavijest o obavljenim isplatama nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dostavili smo predmet radi pokretanja postupka regresa – potvrdila nam je Gordana Križanić.

Propust, ne činjenje

Vlatko Nuić, odvjetnik Mirka Norca, čvrsta je uvjerenja da njegov klijent nije dužan platiti odštetu oštećenima u akciji Medački džep te da država nema pravo na regresnu nadoknadu štete od generala Norca.

– Nedopustivo je da general Norac nije bio pozvan na raspravu gdje se, bez ikakve mogućnosti za naš prigovor, država nagodila s obitelji Steve Vujnovića, a sada se od generala traži da plati štetu. Ta šteta, uostalom, nije napravljena namjerno jer je general Norac osuđen za propust, ne za činjenje – kazao je Vlatko Nuić, odvjetnik generala, dodajući da prema čl. 1061 Zakona o obveznim odnosima za štetu koju počini njezin vojnik odgovara država.

>> Norac će sa suprugom i dvoje djece živjeti u Zagrebu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.