'TREĆI FRITZL'

Držao sina osam godina u izolaciji govoreći mu da traje II. svjetski rat

26.11.2008.
u 19:25
Pogledaj originalni članak

Nakon otkrivanja “slučaja Fritzl”, Austrija je zgrožena novim slučajem, koji se dogodio u Južnoj Africi. Helmut St., umirovljeni bečki pilot, priznao je da je osam godina držao svoga sina zatočena u utvrdi sagrađenoj na zemljištu u predgrađu Johannesburga.

Tragična priča u javnost je procurila nakon što je 68-godišnjak, koji od 1965. godine živi na jugu Afrike, zbog srčanih tegoba završio u bolnici. Pet dana poslije slučajni prolaznik ugledao je dječju ruku ispruženu kroz prorez ograde te čuo glasić kako prosi nešto za jelo. Kad ga je prolaznik uz pomoć susjeda oslobodio, dječak, koji je bio psihički i fizički u teškom stanju, panično je počeo vrištati:

– Moram se skriti, moram se skriti!

Smješten je u obližnju bolnicu, na psihijatriju.

Umirovljeni Austrijanac priznao je da je osam godina, tj. od rođenja, držao sina zatočena.

– Moj sin nikad ni s kim nije došao u kontakt osim sa svojom afričkom majkom, koja nas je napustila prije četiri godine – kazao je policiji.

Sina je zatočio jer je u to vrijeme vodio “borbu protiv banaka” te iz sigurnosnih razloga nitko nije smio o njemu ništa znati, čak ni njegovi prijatelji.

Bečki je pilot dječaku govorio da još traje Drugi svjetski rat i da mora živjeti zatvoren u skloništu. Usadio mu je strah od nepoznatih ljudi.

Opskrbljivao ga je videosnimkama isključivo ratnog sadržaja, među ostalim i japanskim napadom na Pearl Harbor. (S. H.)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr