INTERVJU: IVAN KOSTIĆ

Drugi čovjek srpskog Delta holdinga: Imamo novac da osnažimo i vodimo Agrokorove tvrtke

Foto: Delta Holding
Ivan Kostić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
konzum
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Konzum
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Konzum
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Konzum
18.04.2017.
u 15:24
Stvaranje jačeg igrača pogoduje svima u našoj regiji, kaže Kostić
Pogledaj originalni članak

Poljoprivredna tvrtka srpskog biznismena Miroslava Miškovića, Delta Agrar, posjeduje jedan od najvećih voćnjaka u ovom dijelu Europe, u Čelarevu na čak 500 hektara. Ima planove za velike investicije u poljoprivredi, a pozorno prati što se događa u Agrokoru.

Srpski mediji već su počeli špekulirati da je zainteresirana za agrosegment Agrokora, a u intervjuu Poslovnom dnevniku Ivan Kostić, potpredsjednik Delta holdinga i generalni direktor Delta Agrara, kaže da imaju financijski i kadrovski potencijal da osnaže neku od Agrokorovih tvrtki.

Delta Agrar je nedavno najavio da kreće u proizvodnju nove sorte jabuka koja se proizvodi samo u Italiji i Francuskoj? O kakvoj se sorti jabuka radi?

U uzgoju jabuka Delta Agrar se strateški opredijelio da se u budućnosti bavi proizvodnjom i distribucijom isključivo novih, tzv. klupskih odnosno brendiranih sorta jabuka. To su sorte koje mogu uzgajati samo odabrani proizvođači, koji prethodno dobiju suglasnost nositelja licencije odnosno vlasnika brenda.

Trenutačno je u portfelju Delta Agrara čak osam sorta brendiranih jabuka: modi, kiku, pink lady, evelina i rubens te još tri sorte u probnoj proizvodnji. Potencijali su veliki jer svaka sorta brendiranih jabuka ima svoju ciljanu grupu potrošača i, uz marketinšku podršku, svjedoci smo da imaju sve više stalnih potrošača.

Koliki je značaj Delta Agrara za poljoprivredu Srbije? Koliki udjel imate u ukupnoj proizvodnji – koliko površina? Kolike prihode ostvarujete i jeste li najveća agrobiznis kompanija u Srbiji?

Delta Agrar nije u utrci za kvantitetu, u našem je fokusu kvaliteta, najveća moguća koja se može postići u poljoprivrednoj proizvodnji. I mislim da smo u tome bez premca, a to pokazuju i naši rezultati.

Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji, prošle godine imali smo prinose u rangu s Nizozemskom, Francuskom i Njemačkom. Prosječan urod jabuka je veći od 70 tona po hektaru.

Mi našu tehnologiju praksom širimo po Srbiji i u tome je najveći značaj Delta Agrara, što kao kompanija lider širi svoja znanja na manje proizvođače.

U prošloj godini Delta Agrar ostvario je prihod od oko 230 milijuna eura, a u ovoj godini planiramo rast prihoda na više od 300 milijuna eura.

Srbija ima rekordan izvoz poljoprivredno-prehrambenog sektora. Koliko u njemu sudjelujete i kojim segmentom roba?

Delta Agrar je prije svega izvozno orijentirana kompanija čiji je cilj da izvoz u ukupnim prihodima sudjeluje s 40 posto.

Usmjerenost na voćarstvo vam je jedan od strateških ciljeva. Kolika vam je proizvodnja i gdje sve izvozite voće?

Mi u Delti smatramo, i to u praksi pokazujemo, da je budućnost srpske poljoprivrede u sektorima koji donose veću zaradu, a to su prije svega voćarstvo i povrtlarstvo. Zbog toga u 2017. godini nastavljamo širiti nasade jabuka.

Uz već čuveni voćnjak u Čelarevu, koji se prostire na 500 hektara, na imanju u Zaječaru nastavljamo sadnju voćarskih i vinogradarskih kultura. Prvi put planiramo podizanje nasada trešanja, na prvih 30 hektara. Planiramo značajno povećanje plasmana na tržištu Ruske Federacije. U tome će nam pomoći tvrtka Delta Frukt koju smo nedavno osnovali u Moskvi.

Ostvarujete li neki izvoz i koji na tržište Hrvatske, te kupujete li neke robe kod nas?

Tržište Republike Hrvatske je za našu kompaniju prirodno tržište na kojemu i kupujemo i prodajemo robu. Posebno bih istaknuo kupoprodaju uljarica, jer je u tome intenzitet razmjene najveći. Također, istaknuo bih da je postojeći obujam trgovanja s hrvatskim tvrtkama relativno skroman i da postoji veliki prostor za unapređenje.

Zbog situacije u Agrokoru i njegovim agrobiznis kompanijama pojavljuju se špekulacije da je Delta zainteresirana za ulazak u neke od tih kompanija. Imate li takvih ponuda, ambicija ili želja?

Situacija s Agrokorom nije jednostavna i znatno utječe na cijelu regiju. Mi smo kao kompanija izuzetno stabilni, posjedujemo snažan financijski potencijal koji se u određenom trenutku može iskoristiti da se neka od tih kompanija iz sustava Agrokora, koje će proći kroz proces restrukturiranja, dosta osnaži i ponovo postane respektabilan igrač na tržištu.

Hoće li se to i dogoditi ovisi o puno faktora, ali bitno je da mi kao kompanija imamo i financijski i kadrovski potencijal da upravljamo velikim sustavima.

Mislite li da će u budućnosti doći do regionalnog povezivanja agrobiznis kompanija i u kojem smjeru bi taj proces mogao ići?

Nezahvalno je davati dugoročnije prognoze na našim tržištima. Pogledajte samo potrese koje sada doživljava regija. U tom smislu uzdržao bih se od nagađanja što će biti, ali u svakom slučaju u Delti uvijek smatramo da je okrupnjavanje pozitivan trend i da stvaranje jačega regionalnog igrača pogoduje svima na ovom gospodarskom području.

U tom smislu, podržavamo potencijalno povezivanje, prije svega otvaranjem tržišta i vlasničkih transformacija.     

>> Došao je kraj tajkunske privatizacije kojom je hrvatska politička elita stvarala nove bogataše

>> Dugovi se vraćaju novim zaduživanjem, to je put prema zdravstvenom Agrokoru

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DO
doktorica
20:03 19.04.2017.

dosta nam je tog regiona

PO
pozornik66
16:00 18.04.2017.

Sanjaj