Eksplozivna Rusija

Druga bombašica bila je 28-godišnja nastavnica računalstva

Foto: AFP
Druga bombašica bila je 28-godišnja nastavnica računalstva
04.04.2010.
u 19:58
Novaja Gazeta otkriva da je drugu bombašicu iz moskovskog metroa prepoznao otac Rasul Magomedov kao nestalu Marjam, učiteljicu iz Balakanija u Dagestanu
Pogledaj originalni članak

Dok Moskva oplakuje više od 50 žrtava u dvjema eksplozijama žena samoubojica iz redova Crnih udovica prošlog ponedjeljka u moskovskom metrou, moskovska Novaja Gazeta otkriva identitet druge žene koja je aktivirala eksploziv na sebi. I prije se sumnjalo da atentatorice potječu iz Čečenije ili sjevernokavkaske pokrajine Dagestana, s kojom je komunikacija po Rusiji mnogo slobodnija nego sa čvrsto kontroliranom pobunjenom pokrajinom.

Bombašica je, po tim navodima, Marjam Rasulova, 28-godišnja nastavnica informatike iz sela Balakanija u Dagestanu. Prepoznao ju je otac Rasul Magomedov na policijskim fotografijama posmrtnih ostataka neidentificirane bombašice.

- Žena i ja smo je odmah prepoznali. Kad smo je posljednji put vidjeli živu nosila je isti taj crveni šal - rekao je Novaji gazeti Magomedov.

Kći je diplomirala s odličnim uspjehom matematiku i psihologije na Dagestanskom pedagoškom sveučilištu 2005., a potom se vratila u svoje selo, živjela je s roditeljima i predavala je informatiku u mjesnoj školi.

- Uopće ne možemo shvatiti kako je Marjam uopće dospjela u Moskvu. Volio bih to saznati od istražitelja. Bila je religiozna, ali nikad se ni o čemu nije izrazila na radikalan način - posvjedočio je otac.

Marjam je bila mirna i samouvjerenažena odana učenju i podučavanju. Bila je suautorica triju znastvenih radova. Nitko nikada nije zamijetio da bi se o bilo čemu presnažno izrazila, novinarima je rekla osoba bliska obitelji.

Istražiteljima je otac žene samoubojice iz metroa rekao da mu je kći više puta na pitanje održava li veze s pobunjenicima oštro odgovorila odrečno, te ne vjeruje da bi bila i udana za kojega od njih. Bomba koju je na sebi aktivirala Marjam bila je prva. Na postaji Lubjanka eksplodirala je oko 8 sati ujutro i ubila barem 23 ljudi.

Bila je to druga žena s fotografije podijeljene istražiteljima na kojima je nepoznata držala granatu. Prva je na slici držala pištolj i u petak je identificirana kao dagestanka Dženet Abdurahmanova, udovica Umalata Magomedova, istagnutoga pobunjenika kojega su ruske snage ubile 31. prosinca 2009. godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

IU
Iučica
23:32 05.04.2010.

penicilin-asterix, pegaz-primjedba je plaćenik američke vojske, dao je zakletvu da će služiti interesima američkog naroda, ako to nije sukob interesa onda ne znam što je što se ostalih komentatora tiče, nemam potrebu nikome dovoditi u pitanje njihovo hrvatstvo dok se njime ne počmu razmetati kao što se dogodilo sa pegazom...

CE
cericzel
20:49 05.04.2010.

05.04.2010. u 20:46h gumbek je napisao/la: ...ili je čitala pojedine komentare na VL-u ________ lučičine-jugonostalgičarske-pa je (hvala bogu) fulala državu...

UN
una
21:40 04.04.2010.

Ako je sve na Kavkazu potaman, zasto su onda pobijeni toliki borci za ljudska prava??? Ako su za sve krivi cecenski borci kako to da je postojeca vlast smaknula dolje navedene humanitarce i zbog kakvih razloga??? Poslije informacija koje su ispod navedene, sami dodjite do zakljucka sta je prava istina na Kavkazu... Ubojstvo ruske novinarke Anne Politkovskaje naredio je jedan ruski političar, rekao je odvjetnik obrane na suđenju za ubojstve ove novinarke. Murad Musayev na suđenju u Moskvi brani četvoricu optuženih za ubojstvo Politkovskaye, a rekao je da je jedan neimenovani političar, iz Rusije, spomenut u dokumentima o ovom slučaju. Politkovskaya, vodeći kritičar ruske politike u Čečeniji, ubijena je 2006. ispred svoje kuće u Moskvi. Njeni simpatizeri smatraju da su u ubojstvo bili uključeni agenti državne sigurnosti te da zbog toga suđenje na moskovskom vojnom sudu neće biti pravedno. Maskirani muškarac jučer je usred bijela dana u prometnoj ulici u Moskvi blizu Kremlja ubio poznatog ruskog odvjetnika i borca za ljudska prava Stanislava Markelova, poznatog po radu na zločinima ruske vojske u Čečeniji. Ubio je i novinarku Anastasiju Baburovu (25) koja je pokušala intervenirati. Markelov (34) je isti dan, malo prije ubojstva održao konferenciju za novinare u kojoj je rekao da se protivi puštanju na slobodu Jurija Budanova, osuđenog za silovanje i ubojstvo jedne čečenske tinejdžerice. Pušten je nakon što je odslužio samo polovinu kazne.. Zarema Sadulajeva je bila predsjednica Nevladine organizacije „Let\'s Save the Generations“ (spasimo generacije). Ova Nevladina organizacija (NVO) se prije svega zalaže za prava mladih ljudi u Čečeniji, pomažući im da se snađu u životu bez uzimanja oružja u ruke. Kako javljaju novinske agencije, pozivajući se na rusku agenciju Interfax, mrtva tijela Sadulajeve i njezinog muža, Alika Đibralova, su pronađena u predgrađu Groznog. Potvrdilo je to i čečensko ministarstvo unutarnjih poslova.