'OPTEREĆIVANJE SUSTAVA'

Dr. Kurolt protiv dobrovoljnog testiranja građana: Ima li to smisla?

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Dr. Kurolt protiv dobrovoljnog testiranja građana: Ima li to smisla?
06.05.2020.
u 20:46
Nama je prvi pozitivni slučaj bio krajem veljače i nakon toga je dosta brzo eksplodiralo, tako da bi očekivali da, s obzirom da smo bili senzibilizirani na tu situaciju, da smo propustili neki slučaj to bi i ranije eksplodiralo - kaže Ivan Christian Kurolt, liječnik Klinike za infektivne bolesti
Pogledaj originalni članak

Serološka testiranja na koronavirus već su počela u Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu. Govoreći o njima, liječnik Ivan Christian Kurolt poručio je da ne očekuje veći broj pozitivnih zaposlenika Klinike, ali i da je protiv dobrovoljnog testiranja građana.

- Ako želite zadovoljiti neku osobnu znatiželju pitanje ima li to smisla. Vi ćete opterećivati cijeli zdravstveni sustav zbog svoje znatiželje. Ako je riječ o testiranju nekih rizičnih skupina tu bi se neka ideja mogla širiti, ali na serološkoj dijagnostici još treba raditi - kazao je gostujući u Dnevniku Nove TV.

>> VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o koroni

Kada je riječ o slučaju u Francuskoj koja je otkrila da je prvi pozitivni slučaj zapravo imala već u prosincu, Kurolt kaže da to nije nemoguće u Hrvatskoj, no ne smatra da je to vjerojatno.

- Dosta rano smo počeli s testiranje pacijenata. Nama je prvi pozitivni slučaj bio krajem veljače i nakon toga je dosta brzo eksplodiralo, tako da bi očekivali da, s obzirom da smo bili senzibilizirani na tu situaciju, da smo propustili neki slučaj to bi i ranije eksplodiralo -kaže dr. Kurolt te dodaje da to što je netko osjetio neki respiratorni simptom ne znači odmah da je imao koronavirus.

Kazao je i da postoji mogućnost da je koronavirus u Hrvatskoj drugačiji od onog u, primjerice, Italiji ili Španjolskoj. 

- Virusi inače evoluiraju s domaćinom i što dulje se šire dolazi do razdjeljivanja genetskih karakteristika, tako da definitivno postoji mogućnost. Vjerojatno se to već i dogodilo. Već se priča o pet linija koje postoje unutar koronavirusa. To nije nikakva novost - kaže dr. Kurolt.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BI
billynik
23:30 06.05.2020.

Pametan čovjek.