DR Kongo: Dogovor Nkunde i Obasanja o trostranom povjerenstvu za primirje

16.11.2008.
u 16:14
Pogledaj originalni članak

Izaslanik Ujedinjenih naroda u Demokratskoj Republici Kongu (DRK) Olusegun Obasanjo izjavio je u nedjelju da je postigao dogovor s vođom pobunjenika Laurentom Nkundom o osnutku trostranog povjerenstva za nadzor primirja između vojske i pobunjenika.

"Nkunda je ponovo istaknuo da vjeruje u primirje koje će provoditi i poštovati obje strane", rekao je Obasanjo u Gomi, prijestolnici pokrajine Sjeverni Kivu, po povratku sa sastanka s pobunjeničkim vođom.

"On želi da vlada preuzme odgovornost za primirje" uime onih koji su, kako tvrdi Nkunda, saveznici Kinshase, rekao je bivši nigerijski predsjednik, misleći pritom na naoružane skupine koje se bore na strani kongoanske vojske.

"Rekao sam mu da se ne može preuzeti odgovornost ni za djelovanje njegovih saveznika", dodao je.

"Zato moramo nastojati na onome što sam predložio: da se osnuje trostrano povjerenstvo za nadzor kršenja primirja. Nkunda je to prihvatio", dodao je Obasanjo.

Do susreta dvojice čelnika došlo je na pobunjeničkom području, u maloj župnoj zgradi u Jombi, mjestu oko 80 km sjeveroistočno od Gome.

Po završetku susreta koji je trajao gotovo dva sata, Nkunda je rekao da želi pregovarati s vladom o primirju, istaknuvši kako će njegov pokret, sa svoje strane poštovati primirje koje je jednostrano proglasio 29. listopada. Sukobi izazvali humanitarnu katastrofu

Podsjetimo, Nkundini pobunjenici su već nekoliko godina aktivni na istoku Demokratske Republike Konga. Koncem kolovoza 2008. obnovljeni su sukobi između vojske i njegova Nacionalnog kongresa za obranu naroda (CNDP), čime je narušeno primirje zaključeno u siječnju.

Sukobi koji traju od konca kolovoza uzrokovali su humanitarnu katastrofu: više od četvrt milijuna ljudi moralo je napustiti svoja ognjišta, a desetci tisuća su zbog nesigurnosti izvan dometa humanitarnih organizacija.

(Hina)
ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr