Reakcije iz Hrvatske

Dr. Bosanac: Valjda ćemo doznati sudbinu 400 nestalih Vukovaraca

Foto: Krunoslav Petrić/PIXSELL
Vesna Bosanac
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
danijel rehak
Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'
'SLAVONIJA 23.05.2011. VUKOVAR - Zdravko Komsic, predsjednik vukovarsje podruznice Hrvatskog drustva logorasa srpskih koncentracijskih logora Branimir Bradaric/Vecernji list'
Foto: Branimir Bradarić/VL
\'UNUTRASNJA 09.10.2009. NOVI SAD - Goran Hadzic Branimir Bradaric/Vecernji list\'
Autori bb/VLM, žrk/VLM
20.07.2011.
u 10:29
– Početkom 90-ih Hadžić je ovdje bio gospodar života i smrti te je odredio sudbine mnogih zatočenih – smatra Komšić, predsjednik vukovarskih logoraša
Pogledaj originalni članak

– Napokon je došao red da ga smjeste tamo gdje je zaslužio, no kolika će to biti satisfakcija onima čiji su članovi obitelji ubijeni? Mrtvi se ne vraćaju nikada, a kazna nikada nije dovoljna. Bojim se da je to opet politička igra Srbije. Sve je svoje zločince naplatila dosad. I on će biti naplaćen. Vjerojatno za otvaranje vrata EU. Opet se neke stvari lome preko mrtvih i nestalih – kaže Ivan Kovačić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Ratnog zločinca Gorana Hadžića, prisjeća se, poznavao je još od prije rata, uvijek je bio nacionalistički nastrojen pa činjenica da je postao vođom pobunjenih Srba u Hrvatskoj nikoga nije iznenadila.

– Posljednji sam ga put vidio u srpnju 1991. u Savuljama na srpskoj strani Dunava gdje su imali štab. Radio sam u Kapetaniji Vukovar i dolazio im kao gost. Nosio sam uniformu tadašnje JNA, što mi je u tom trenutku puno pomoglo. Zapamtio sam i zapisao sve što sam vidio – sjetio se Kovačić.

Hadžića je prije rata poznavala i ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac koja se ipak nada da bi uhićenje moglo dovesti od rasvjetljavanja sudbine 400 Vukovaraca koji se i danas vode nestalima.

– Uhićenje je dobra vijest za Vukovarce jer se nadamo da će u procesuiranju njegove uloge tijekom agresije na grad i njegove okupacije izići na vidjelo još mnoge činjenice koje će pomoći rasvjetljavanju sudbina onih koji se vode kao nestali. Drugih komentara nemam – kazala nam je dr. Bosanac.

Sabo: Velika vijest za Vukovar

– Uhićenje Gorana Hadžića velika je vijest za Vukovar. On je jedna od najodgovornijih osoba za sve što se događalo u istočnoj Slavoniji tijekom rata. Očekujem da bi se  na suđenju moglo doznati mnogo toga što se događalo za vrijeme okupacije, pogotovu sudbina nestalih – rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Rehak: Hadžićevo je uhićenje čin politike i ništa više

– I uhićenje Gorana Hadžića čin je politike i ništa više. I u ovome se slučaju pokazuje da, kada im netko treba, skrivaju ga i čuvaju, a kada više nije potreban, uhite ga bez problema. Smatram da je tako jer kako drugačije objasniti činjenicu da se Hadžić godinama skrivao po Srbiji, da su ga ljudi viđali po Novom Sadu kako se vozi u automobilu, a da ga srbijanska policija nikada nije mogla naći – smatra Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Čelnik logoraša smatra da je Hadžić vjerojatno uhićen  pod nekim pritiscima i kako je ulazak u EU glavni cilj kojemu je sve podređeno.
– Svakako da pozdravljam uhićenje Gorana Hadžića koji zna mnogo i može mnogo toga kazati istražiteljima. Međutim, i on je bio obični izvršilac, a onih nalogodavaca nema nigdje. Trebalo bi njih uhititi i procesuirati jer oni su odgovorni za sve, oni su vukli konce ove igre dok su Hadžić i slični bili samo izvršioci i sve to slijepo provodili. Najodgovorniji su se nalazili u JNA i Službi državne sigurnosti i tu treba tražiti zapovjednike i nalogodavce – rekao je Rehak.

Komšić: Uhićenje je pripremljeno i dogovoreno

– Zadovoljan sam i sretan jer smatram Gorana Hadžića jednim od glavnih krivaca za sva zla koja su se događala nakon okupacije Vukovara 1991. godine. U to vrijeme Hadžić je ovdje bio gospodar života i smrti te je odredio sudbine mnogih zatočenih. Smatram da je i ovo uhićenje pripremljeno i dogovoreno te da su srpske službe sve vrijeme znale gdje se on nalazi. Moje je mišljenje o Haagu od ranije veoma negativno, ali smatram da bi ovaj slučaj mogli riješiti kako treba i krivca primjereno kazniti za zlodjela koja je počinio – mišljenje je Zdravka Komšića, predsjednika vukovarske udruge logoraša.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

KL
klanac
22:51 23.07.2011.

Bože, hoćemo li ikada doći do pameti!

OB
-obrisani-
22:33 20.07.2011.

Ne vjerujem da će se išta novo saznati od Hadžića jer on neće sebe optuživati. Dakle odgovore treba i dalje tražiti iz srbije. Oni imaju sigurno sve dokumante ako postoje!

OB
-obrisani-
14:24 20.07.2011.

Vidis ne cudi me tvoja reakcija,nemate savjesti ,niste je ni imali *.ak..