BRODOGRADNJA U RS Metalima u Virovitivi pri završetku prva hrvatska čelična jahta

Dovršavaju jahtu vrijednu oko pola milijuna eura

30.01.2009.
u 15:40
Pogledaj originalni članak

Dok u cijeloj Hrvatskoj brodogradnja stenje pod bremenom krize i nemogućnosti dogovora, virovitički “brodograditelji na suhom” rade užurbano. Ostalo je, naime, tek nešto više od mjesec dana do dovršetka prve čelične jahte koju je prije godinu i pol započelo virovitičko poduzeće RS Metali.

Riječ je o prvoj čeličnoj jahti u njihovom pogonu, službene linije Altantic 40 Sport Fisherman, vrsti iznimno stabilnih, luksuznih jahti do 12 metara dužine, namijenjene kupcima dubljeg džepa. Ovih dana uređuje se unutrašnjost jahte, nakon čega slijede sitni “kozmetički” zahvati prije prve plovidbe.

Porinuće u ožujku
- Ovo je prva čelična jahta ovakvog mediteranskog tipa u Hrvatskoj i u ožujku očekujemo porinuće, vjerojatno u Bakru. Zatim slijedi test kvalitete, potom, nadamo se, i prvi kupci - kaže direktor RS Metala Vladimir Deči, napominjući da je za novi dio pogona u kojem su radnici gradili prvu virovitičku čeličnu jahtu dosad izdvojeno oko 800.000 eura. Prvog kupca virovitička jahta stajat će oko pola milijuna eura.

Uz luksuznu unutrašnjost od domaćeg drveta, u tu cijenu ulazi i suvremena nautička oprema. - Uložili smo puno u kvalitetu. Napravili smo niz znanstvenih ispitivanja, registrirali se pri Brodarskom institutu u Zagrebu i pod stalnim smo nadzorom u registru brodova. Izrada drvenih dijelova i tehničkih stvari povjereni su stručnjacima. Deset smo naših radnika zaposlili isključivo za ovaj posao - objašnjava Deči.

Ipak strahuju od krize
RS Metali, poduzeće za lijevanje sivog, nodularnog, temper i vermikularnog lijeva i obojenih metala i inače ima doticaja sa brodogradnjom - u širokoj paleti njihovih proizvoda nalaze se i brodski projektili, pa su tim potezom iskoristili sve mogućnosti koje čelik nudi u hrvatskoj industriji metala.

Unatoč optimizmu i ulaganjima, koja godišnje iznose oko 700.000 eura, u RS Metalima strahuju od krize koja na velika vrata (ipak) ulazi u pogon. - Za sada imamo oko 600 kupaca iz cijeloga svijeta i kriza koja njih pogađa, direktno i nas ugrožava. Od ukupno deset milijuna eura prošlogodišnjeg prihoda, tri četvrtine možemo zahvaliti isključivo stranim kupcima, odnosno izvozu. Prve odjeke krize vidjet ćemo već nakon ovog vikenda - poručio je V. Deči.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr