oglasi pretrpani

Dotučeni krizom građani vikendice prodaju u bescjenje

Foto: ''
'vikendica 01 - uz rijeku Unu, u mjestu Kuljani, u Opcini Dvor, vikendicu mozete kupiti za 5500 eura'
Foto: ''
'vikendica 07 - Cepelovac kod Đurdjevca - 3000 eura. Nedovrsena vikendica 30 cetvornih metara + 1700 cetvornih metara vinograda s 350 trsova i okucnice'
Foto: ''
'Vikendica u Kamencu u Baranji, prodaje se za 18.000 eura'
Foto: ''
'vikendica 03 - vikendicu u Popovaci mozete dobiti za 7000 eura. Rijec je o objektu velicine 50 metara kvadratnih s okucnicom i vinogradom od blizu 1000 kvadrata.'
Foto: ''
'vikendica 06 - Novigrad Podravski kod Koprivnice - 3000 eura cijena starinske klijeti od 25 cetvornih metara, vinograda s 550 plemenitih trsova, 2 rali sume, a u vocnjaku je 7 oraha, 10 bresaka i 4 j
Foto: 'D.Santosi'
'orahovica - 100812 - vikendice iznad Jezera Orahovica'
Foto: ''
'vikendica 04 - Vikendica uz rijeku Dravu u Gornjem Kursancu u Medjimurskoj zupaniji, podignuta 2005. godine, prodaje se za oko 5000 eura.'
Foto: ''
'vikendica 02 - Drvena klet s nadogradjenom zidanom sobom, terasom i rostiljem prodaje se u Letovanskom Vrhu za 7000 eura'
Foto: ''
'vikendica 05 - Podravske Sesvete kod Djurdjevca - vikendica se prodaje za 4000 eura'
13.08.2012.
u 11:30
Tržište je mrtvo, vlasnici u nekretninama vide posljednju zalihu novca, no kupcima ni traga ni glasa iako su cijene 40 posto niže
Pogledaj originalni članak

Natpis “Na prodaju” kraj ribičke kuće uz rijeku u Podravskim Sesvetama izvješen je već šest mjeseci. Rijetke kupce koji su kružili oko nje vlasnik je mamio čak i pečenim kobasicama.

Pristaje i na motocikl

Telefon mu, kaže, zazvoni bar jednom tjedno. Svakog od njih odvede do vikendice i pripremi malu zakusku. No, trud mu je uzaludan. U raju za ribiče ne može ih zadržati ni cijena od tek 4000 eura. Šesnaest “kvadrata” i jedan ral zemljišta uz rijeku zamijenio bi i za motocikl.

Osim na Jadranu i u okolici Zagreba, kriza je “nokautirala” cijene vikendica. Kuće za odmor prodaju se u bescjenje, i to do te mjere da – bude sumnju. Za nedovršenu vikendicu od 30 četvornih metara i 1700 kvadrata vinograda sa 350 trsova te okućnicom u Čepelovcu kod Đurđevca zanimali su se čak i Splićani. Kuća je to s telefonom, vodovodom i urednim papirima. No, cijena od tek 3000 eura izazvala je nevjericu pa su “pobjegli”.

Recesijom osiromašeni građani u prodaji ovakvih građevina traže posljednje rezerve novca. Plaši ih i najava uvođenja poreza na imovinu. Zbog istih razloga, pak, nema ni kupaca.

– Samo smo jednu vikendicu prodali u posljednje dvije godine. Desetak ih imamo u ponudi – kaže Zoran Barišić iz osječke agencije Ljubek nekretnine Matijević.

Više nije, dodaje, pitanje koliko što vrijedi. Kupci se broje na prste jedne ruke.

– Vikendica je uvijek bila luksuz, samo što je luksuz bio pristupačniji – nastavlja. Cijena im je pala čak 40 posto. Za vikend-kuće u osječkom kraju, od prosječno 60 do 80 kvadrata, treba izbrojati od 10.000 pa do 20.000 eura. Izuzetak je vila u Aljmašu za koju vlasnici, povratnici iz Amerike, traže enormnih 95.000 eura.

– Najlakše se proda ono što je devastirano, loše i jeftino. Kupci se vode time da će ih tijekom godina polako dovesti u funkciju i urediti – kaže Barišić.

Stjerani u kut

Kriza je stisnula i Baranjku Ilonu B. Otkako joj je lani suprug preminuo, vikendicu u Kamencu sve manje posjećuje pa joj je postala “višak”. Usto, za nju plaća i 300 kuna poreza na godinu.

– Tražimo 18.000 eura za kuću, vinograd, voćnjak i zemljište. Kupci iz Švicarske su nam prije nekoliko godina nudili 20.000 eura, ali mi je tada nismo željeli prodati – kaže ona. U Kuljanima kod Hrvatske Kostajnice vikendica uz Unu može se kupiti za 5500 eura. Drvena kuća od 40 metara četvornih ima i 560 kvadrata okućnice.

– Početna cijena bila je 7000 eura. Možda bih nešto malo još i snizio, ali ne znatnije. Vikendicu prodajemo od proljeća – rekao nam je vlasnik Darko Šipuš. Usprkos krizi, cijene vikendica u Karlovačkoj županiji još su visoke. Većina ih se, naime, nalazi neposredno uz rijeke ili na brdovitim vinogradarskim prostorima iznad Ozlja. Iznimno su atraktivne vikendašima pa su ih i brojni uglednici i gospodarstvenici odabrali za svoje oaze mira i odmora. – Iako krivulja koja govori o cijenama nekretnina blago pada, vrlo je malo onih koji se odlučuju na kupnju i po tim iznosima. Primjerice, pokušavamo prodati obiteljsku kuću u okolici Karlovca od čak 221 četvorni metar. Procijenjena je na 102.000 eura. Vlasnik je cijenu spustio na samo 60.000 eura. Jedini zainteresirani kupac ponudio je samo 35.000 eura – objašnjava Marin Vrnoga iz Akra global nekretnina. Među skromnom ponudom vikend-kuća je i objekt od 34 kvadrata u Bencetićima kod Draganića. Kuća je okružena zelenilom i vinogradima. Ima i vinski podrum. Priključena je na struju, a vodovod je udaljen 100 metara. Vrijedna je 15.000 eura. No, građani su preplašeni pa čuvaju svaku kunu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 208

AA
aabbcc
07:54 16.08.2012.

. Vikendica sl.5. Po kakvom to EU- kriterijumu je na slici vikendica ...ma nije ni za konje rusevna stala !

SI
silversurfer22
14:50 13.08.2012.

..idem uzeti odmah tri soma i pravac Čepelovac pa nek i ja imam bunker...

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
12:21 13.08.2012.

Strpite se do 1.7.2013. Stranci imaju novca i sve će pokupovati