Kolumna

Dosta je bilo trošenja vremena i snage na politička prepucavanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Dosta je bilo trošenja vremena i snage na politička prepucavanja
21.01.2017.
u 11:35
Ako čelnicima države nešto nije jasno, neka se preko medija ili, još bolje, osobno uvjere kako njihovi sugrađani žive
Pogledaj originalni članak

Nakon godina krize i suočavanja s bezbroj životnih problema građani Hrvatske očekivali su kako će im ova godina konačno donijeti kakav-takav boljitak u životu. Očekivali su kako će konačno moći računati na nova radna mjesta, više plaće, mogućnost da djeci i sebi priušte nešto osim onoga najosnovnijeg. Ponovno smo svjedoci bezbrojnih političkih prepucavanja, podmetanja kao i nerazumnih odluka onih koji donose odluke, a koji cijelu Hrvatsku drže “u lancima”. Prva tri tjedna protekla su u raspravi o svrsi (ne)službenog puta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u SAD i koliko je taj put, s kojega još nema nikakvih konkretnih rezultata i informacija, bio opravdan i potreban. Ništa manje nije zanimljiva tema i je li ministar obrazovanja Pavo Barišić plagijator ili ne. Uza sve to cijelo vrijeme proteže se i rasprava o otkupu Ine prodajom dijela HEP-a. Ni na tzv. nižim razinama nije bolje.

Građani svakodnevno svjedoče samovolji lokalnih šerifa i političara koji odlučuju bukvalno o svemu. I dalje prilikom zapošljavanja ili dodjele financijskih sredstava iz proračuna, koje svi punimo, gledaju se prije svega stranačke, obiteljske i kumovske veze. Sve to se odvija u vrijeme dok većina Hrvata i dalje iz mjeseca u mjesec izmišlja najnevjerojatnije načine kako preživjeti od mjesečne plaće. I dalje se svakodnevno bilježe nova iseljavanja, izostaju ulaganja, nema novih radnih mjesta… Ovako kako se radi izgleda da ne postoji nikakva strategija ni dugoročan plan, nego se sve prepušta stihiji. Izostaje sve ono što politički čelnici obvezno najavljuju pred izbore kada nam obećavaju redovito med i mlijeko. Nažalost po sve nas, to toliko očekivano blagostanje nikako da se dogodi. Zato je i konačno vrijeme da oni najodgovorniji, a to su trenutno Kolinda Grabar-Kitarović, Božo Petrov i Andrej Plenković, “progledaju” i poduzmu konkretne korake i mjere. Vrijeme je da kao ključne osobe u Hrvatskoj njih troje stanu pred građane i kažu pravo stanje stvari u državi, ali i što planiraju učiniti kako bi konačno se moglo vidjeti svjetlo na kraju tunela u kojemu godinama lutamo. Vrijeme je i da Plenković oko sebe okupi najstručnije moguće kadrove iz cijele Hrvatske kako bi se izbjeglo trošenje vremena i snage na prozivanja kao u slučaju Barišić.

Oni bi morali imati rješenja i snage za sve probleme s kojima se suočavamo ne razmišljajući pri tome prije svega o interesima stranke ili nekog uskog kruga ljudi. Oko ključnih stvari u Hrvatskom saboru mora se postići konsenzus uvažavajući interese i oporbe koja trenutno gotovo da i ne postoji.

Sve dok se to ne dogodi, imat ćemo situaciju da jedni biraju kamo će na zimovanje ili ljetovanje, kakav će novi automobil kupiti, ali i niz slučajeva, kakav smo nedavno imali u Zagrebu, kada gladnom djetetu otac nema što dati jesti. Ako čelnicima države nešto nije jasno, možda bi najbolje bilo da odu do njih i uvjere se osobno kako neki njihovi sugrađani žive danas.  

>> 'Predsjednica pozdravlja i podupire istragu o curenju diplomatske bilješke'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.