POLITIKA Zagorske stranke pregovaraju iza zatvorenih vrata

Došao kraj političkog saveza HSS-a i SDP-a?

10.11.2008.
u 17:14
Pogledaj originalni članak

I dok javnost nestrpljivo očekuje objavljivanje kandidata za zagorske župane te dogovore o koalicijama, zasad se pregovara iza zatvorenih vrata. Mogli bismo čak reći da je više riječ o razgovorima nego dogovorima jer razgovaraju mnogi, često više načelno.

Pregovori
Ovog puta su dogovori nešto teži nego za prijašnje izbore, jer nije moguće pričekati izborne rezultate pa onda krenuti u dogovore o podjeli čelnih županijskih funkcija. Zbog neposrednih izbora imena kandidata potrebno je odrediti mnogo prije. Očekuje se da bi do kraja ove godine trebala biti poznata većina kandidata za župana.

Ono što se čeka s posebnim zanimanjem jest hoće li se nakon petnaest godina suradnje u Krapinsko-zagorskoj županiji, što u oporbi, što u vlasti, SDP i HSS na sljedećim lokalnim izborima naći na suprotnim stranama.

Tako bi se državna koalicija preslikala na lokalnu. Da je takvo što sve izglednije, govori i to da je Hrvatska seljačka stranka već održala nekoliko runda pregovora sa HDZ-om, a čelnici HSS-a i SDP-a još nisu ni sjeli za zajednički stol kako bi se dogovorili za izbore. Naravno, najteže je pitanje dogovora o tome koja bi stranka trebala dati kandidata za župana.

To mjesto očekuju i u HDZ-u i HSS-u i ne treba se čuditi ako se na kraju o tome odluči u vrhu tih dviju stranaka na državnoj razini. Slično je stanje i na lijevoj strani, gdje i SDP i HNS smatraju da im, u eventualnoj zajedničkoj koaliciji, pripada mjesto župana.

Stoga je dogovor tih dviju stranaka o zajedničkom nastupu znatno otežan, iako je i moguć. Još se dogovara koalicija HNS-a i ZDS-a.

Iako se u jednom trenutku učinila kao gotova stvar, umiješala se Hrvatska demokratska zajednica koju ZDS smatra svojim prirodnim saveznikom. No, koaliciju sa HDZ-om ZDS-u otežava činjenica da bi suradnju s njima rado izbjegao HSS.

Stranačka nadmetanja
Posebna su priča stranački kandidati za čelne županijske funkcije. Usporedo s međukoalicijskim pregovorima, na snazi su i unutarstranačka nadmetanja, koja bi trebala osigurati najbolje kandidate.

Jer neposredni izbori zahtijevaju kvalitetne, nekompromitirane i sposobne kandidate.


Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr