Odvjetnici o Liniću

Treba li i hoće li DORH istražiti Linićeve navode

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Linić Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Branko Šerić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Željko Olujić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Anto Nobilo
30.05.2014.
u 09:45
Oprez – Kad se političari optužuju, treba biti oprezan i ne treba brzati sa zaključcima
Pogledaj originalni članak

I javni pogovor predstavlja izvor informacija o kaznenom djelu i počinitelju, a pogotovo istup takvog kalibra kao što je bivši ministar financija – uzvratio nam je odvjetnik Branko Šerić upitan hoće li nakon istupa Slavka Linića biti posla za tijela kaznenog progona.

– Sve te navode treba provjeriti pa onda neka snosi odgovornost onaj tko je dao te informacije ili onaj na koga se one odnose – kaže Šerić, kojem je sadašnja nepodnošljiva situacija šizoidna jer se akteri ponašaju i kao političari i kao obični građani umjesto da su u skladu s moralnim imperativom odmah nakon saznanja rekli što znaju, a onaj na koga se to odnosi reagirao.

Građani ne smiju trpjeti

– Država i građani ne smiju trpjeti posljedice takvog ponašanja – kaže Šerić.

I odvjetnik Anto Nobilo slaže se da DORH treba provjeriti sve Linićeve navode: – Tu se očigledno radi o javnoj kaznenoj prijavi protiv Zorana Milanovića koji je, prema riječima Slavka Linića, koristio državne službe da bi ga kriminalizirao. I on, kao i odvjetnik Željko Olujić upozorava da treba biti oprezan i ne donositi prerane zaključke kad je riječ o uzajamnim optužbama političara, i Linića i Milanovića, te se slažu da u Linićevu istupu ima dovoljno osnovane sumnje da DORH istraži ima li tu elemenata za kazneni progon ili nema. Zbog prisluškivanja ima tu posla i za Vijeće za nadzor tajnih službi.

S obzirom na to da Ured za pranje novca djeluje u okviru Ministarstva financija, Linićev uvid u spis Jadranski pomorski servis Olujiću nije sporan, ali ako su podaci o kojima je govorio bili označeni kao tajni, premda više nije ministar, obvezan ih je čuvati pa može odgovarati za odavanje tajne. – I ja sam bio dvije i pol godine državni odvjetnik RH te ne trebam govoriti kako sam se svađao s raznim političkim opcijama, ali i nakon 20 godina ne iznosim tajne koje su mi poznate.

Linić se češe gdje ga svrbi

Odvjetniku Olujiću opravdano je i naše pitanje zašto je Linić uopće tražio svoje ime u dosjeu JPS-a ako je siguran da nema računa u Tršćanskoj banci. “Očito se češe tamo gdje ga svrbi”, dometnuo je Olujić. Odvjetnik Čedo Prodanović nije čuo cjelovito izlaganje, ali drži da je Linić trebao biti oprezniji s optužbama jer su i predstečajne nagodbe sazdane na istoj ideji na štetu državnog proračuna koja je vodila i Sinišu Petrovića u vezi s navodnim pritiskom radi nenaplaćivanja 230 milijuna kuna poreza od Ine.

>>Milanović: Linić se drži obećanja da će nas blatiti

>>Komunikolozi o Linićevom obraćanju: U nastupu bio kao buldožer

>>Kolarić: Slučaj Linić početak je potopa SDP-a i Vlade

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

Avatar feudalac
feudalac
10:16 30.05.2014.

...sve ovo su tračevi naspram optužbe da je INA utajila porez u iznosu od 6,2 milijarde dolara !? Nažalost o tome se govori malo ili nikako, u nadzornom odboru i upravi sjedili su stranački ljudi, nadam se da ne će sve završiti s drugarskom kritikom! Zbog ovakvih stvari komunisti su nekada ubijali (Đureković) a Špiljak i društvo zataškavali, baš kao i Milanović i Linić.

Avatar gabrijelsejtan
gabrijelsejtan
10:35 30.05.2014.

Ne,znao je za to dorh i prije i što je bilo?? Da je kojim slučajem neki "mali" čovik ukra kruh,sve bi se na njega obrušilo i dorh,morh i ministar nebranitelja matic. Svi kradu milijune eura(omiljena rečenica kod crvenih vragova kao da svoju valutu nismo dobili)valjda kuna nije ok. Što je sa inom,što je sa patrijom(inače amfibiska vozila,nismo nešto gledali iste u pomoči poplavljenjim)što je sa mesićem,poljuprivrednici,doturi,prosvjeta sve u minusu. A mali kmeri se kolju izmedju sebe,u normalnim drzavama daleko od EU(a tu izgleda i mi pripadamo)premijer bi odavno dao ostavku,"presednik" ljepe njihove(jer očito nije njegova) smatra da je ovo sve "jadno". Dorh je obično leglo lopovluka i stranačkih interese nije bitno tkojih,crvenih.plavih zelenih dok obični puk crkava od poreza,prireza,obustava,ovrha elita se ceri u uizva.

FA
faxfax
10:16 30.05.2014.

kako je ljepo ustati ujutro i uz kavicu se nagutati nebuloza o hrvatskoj politici i politicarima....o kradjama o propalim tvrtkama o krizi na svakom koraku i nemogucnosti da se bilo sto okrene na bolje.....prelijep osjecaj je znati da zivis u eu koja je garant za uspjeh a ti bez da bilo sto radis cekas da se desi cudo pa da eurici padnu u nase dvoriste pritomu nepoduzimajuci nista......jadna smo mi nacija koja si sve to dopusta iz dana u dan iz godine u u godinu i tako u nedogled.......prepustili smo se igri klaunova i samo se smijemo stvarima koje nam se desavaju pred ocima i uzivamo u predstavi u kojoj i sami imamo velike uloge...i neprimjecujemo da cemo mi biti crnci i indijanci koji ginu na na kraju filma a nasa tvz..elita od politicara..ha ha ha njima ce uvijek biti dobro nevezano koliko ih mi pljujemo,,dobro im je jer uvijek mogu racunati na nas glas.....