Rezbarije

Donacija iseljenika iz Kanade za Crkvu hrvatskih mučenika

Foto: Marko Čuljat
Donacija iseljenika iz Kanade za Crkvu hrvatskih mučenika
30.08.2010.
u 11:37
Na adresu Gospićko-senjske biskupije iz Kanade je stiglo više drvenih sanduka s darovima 70-godišnjeg Stipe Brezića, iseljenika iz Podlapače.
Pogledaj originalni članak

Na adresu Gospićko-senjske biskupije iz Kanade je stiglo više drvenih sanduka s darovima 70-godišnjeg Stipe Brezića, iseljenika iz Podlapače. Među darovima su drvene skulpture i intarzije s različitim temama, ali i već pomalo zaboravljeni predmeti za kućanstvo. Tako je stiglo nekoliko pari konja i volova koji su upregnuti u različita radna i paradna kola ili u plug. Stigle su oke i polučaci, trlica za lan i minijaturna tara na kojoj se može i tkati.

- Drvo sam počeo obrađivati nožićem 1982. godine i vidio sam da mi to ide od ruke. Ormu na konjima sam u početku pravio od skaja, ali on brzo popuca pa sam se okrenuo pravoj koži. Na kolima je sva potrebna oprema, od srčanice i vagira do prednje i zadnje vinte - tumači Brezić koji u Kanadi živi već 42 godine. Svoje radove je prije nekoliko godina nudio Muzeju Like iz Gospića, ali su ga odbili pa ih je ponudio Gospićko-senjsko biskupiji.

- Ovo ćemo kao jednu cjelinu čuvati u muzeju na Udbini kako bi bilo dostupno posjetiteljima. Ovi predmeti imaju poveznicu s krbavskim krajem iz koga je i autor i gdje gradimo Crkvu hrvatskih mučenika. Ovo je kao stvoreno za to. Mislim da ovi radovi ima veliku vrijednost i da zaslužuju jednu posebnu kuću, prostor na Udbini, ali u sklopu CHM, što bi posjećivali i učenici. Rekao bih da je ovo naše korijenje, a u tom smislu je sastavni dio one poruke koju imamo s Crkvom hrvatskih mučenika - kaže msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.