NITKO NIJE ZNAO

Dom za starije u Legradu kraj Koprivnice 5 godina ilegalan

Foto: Robert Mihaljević
Korisnici su i dalje u domu u samoizolaciji
Foto: Google Maps
Općina Legrad
03.10.2020.
u 12:25
Tek pojava korone otkrila dom Keris kojeg nema ni u jednoj evidenciji.
Pogledaj originalni članak

Punih pet godina dom za starije i nemoćne Keris u Legradu kod Koprivnice radio je ilegalno jer nije imao odobrenja mjerodavnih institucija. Ta nevjerojatna činjenica koja dokazuje kako nadzor u sustavu socijalne skrbi uopće ne funkcionira otkrivena je čistom slučajnošću. Jedna se zaposlenica doma zarazila koronavirusom. Bio je to šok za epidemiologe i Županijski stožer.

– Vi pišite sve onako kako i drugi pišu, ja vam ne želim dati izjavu. I udaljite se iz našeg dvorišta – dočekao nas je u petak vlasnik doma Ladislav Sabo koji u početku epidemiolozima nije htio otkriti koliko je korisnika u njegovoj fantomskoj ustanovi.

Na naše inzistiranje da nam barem odgovori je li dom nelegalan, Sabo je odmahnuo rukom: “Nije nelegalan!” U svakom slučaju, inspekcija Ministarstva obavila je u petak izvanredan nadzor u domu, pa će prava istina biti poznata vrlo brzo. Prema dostupnim podacima, riječ je o “Ustanovi socijalne skrbi – Domu za starije i nemoćne osobe Keris” u Legradu kod Koprivnice. Keris ima troje zaposlenih i 26 starijih korisnika, a nalazi izuzetih briseva svih korisnika i zaposlenih trebali su biti poznati u petak navečer.

Dotad su svi u strogoj izolaciji, a da nitko ne napusti obiteljsku kuću i novi dom koji je izgrađen u produžetku, u dvorištu, brinu se legradski vatrogasci koji u automobilu 24 sata dežuraju na ulici. Kobno napuštanje doma u Legradu dogodilo se pak u siječnju 2016. godine kad se izgubila korisnica Katarina Horvat (73). Tek pet dana kasnije pronađena je mrtva na livadi u Legradu. Smrznula se. Susjedi s kojima smo jučer razgovarali bili su šokirani informacijom da je dom nelegalan.

– Susjed se dobro brine o njima, ali ovo je za nas stvarno veliko iznenađenje... Ladislav je radio u Austriji i on je profesionalni njegovatelj. Nevjerojatno. Pa mi znamo da štićenici neće od njega, da su tamo prezadovoljni. Jedan je korisnik, recimo, došao u kolicima kao invalid, a u domu je stao na noge jer su redovito vježbali s njim – čudila se susjeda koja živi u blizini. Jedan od prvih susjeda ogorčen je na državu i sustav koji tako nešto dopušta.

– Ma svi su znali da je tu starački dom! Nek’ se ne prave... Pa i policija je bila kad je nestala osoba iz doma, a bili su i iz Centra za socijalnu skrb – upozorio je naš sugovornik. Prema našim informacijama, za dom je vjerojatno trebao znati Centar za socijalnu skrb u Koprivnici koji je vlasnika pokušavao privoljeti da se registrira kako bi korisnike mogao dobivati i preko te ustanove. Navodno je upravo preko Centra u tom domu prije nekoliko godina završio i vlasnikov brat koji je pak preminuo prošle godine.

Tako tvrdi treći susjed iz ulice koji također smatra kako je nemoguće da baš nitko u cijelom sustavu – od Općine, Županije, Centra – nije bio upućen da taj dom već godinama normalno funkcionira. Većina korisnika i dalje je u domu u samoizolaciji. Jedan teško pokretni gospodin izašao je poslijepodne pred vrata tog novosagrađenog dvorišnog objekta na svježi zrak. Mahnuo nam je i to je bilo sve. Vlasnikova obitelj živi u kući ispred koja gleda na mirnu, slabo prometnu ulicu. Poduzeće Keris d.o.o. koje je bilo vlasnik doma još 2016. završilo je u stečaju i izbrisano je iz registra, a Ustanova Keris koja je preuzela djelatnost potom je završila u likvidaciji.

Nije poznato kako je dom uopće mogao raditi jer ga nema u evidenciji Ministarstva socijalne skrbi. Šef Županijskog stožera Ratimir Ljubić naglasio je da su im još 2015. godine zabranili rad. Godinu kasnije Keris d.o.o. je prestao postojati. Ljubić navodi kako su tijekom epidemije koronavirusa obišli 113 ustanova na području Koprivničko-križevačke županije koje pružaju usluge socijalne skrbi. Dakle, sve ustanove registrirane za tu djelatnost.,

Dom Keris uopće nije u registru, zaključuje on. No, da je dom nesmetano radio, pokazuje i vijest lani iz prosinca. Ustanovu su, naime, uoči Božića posjetili učenici osnovne škole u Legradu, a vijest je objavljena na školskim stranicama. Ustanova i dom za starije pojavljuju se i na službenim stranicama Općine Legrad, s brojevima telefona na koje se zaposlenici mogu dobiti.

Na naše pozive pak nisu odgovarali. Ilegalni dom koji bi mogao postati novo žarište epidemije u Koprivničko-križevačkoj županiji smješten je tik uz legradsku evangeličku crkvu. U toj se crkvi, s obzirom na to da je taj kraj povijesno poznat po protestantizmu, održavaju mise na koje dolaze i vjernici iz cijele županije. I baš nitko nije znao ništa? Zvuči kao dobar vic. 

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar SileZla
SileZla
14:20 03.10.2020.

Ovo je objelodanjenje sumraka države.

EE
eem
13:28 03.10.2020.

Da li im je elektra isporučivala i naplaćivala struju? Je. Onda dom nije fantomski.

ZA
zac111
14:37 03.10.2020.

di su ti silni inspektori