Bliski istok

Dok Sirija gomila vojsku, SAD prijeti eskalacijom sukoba

Foto: AFP/PIXSELL
Dok Sirija gomila vojsku, SAD prijeti eskalacijom sukoba
26.06.2011.
u 17:16
Napad na turski teritorij bio bi i napad na koji NATO mora odgovoriti
Pogledaj originalni članak

Sirijska vojska jučer je otvorila vatru na pogrebne povorke oporbenjaka koji su u petak ubijeni dok su sudjelovali u prosvjedima protiv režima predsjednika Bashara al-Assada. U tom napadu ubijeno je dvoje ljudi koji su bili u povorkama. I dok se nasilje nastavlja, tisuće Sirijaca bježe iz zemlje. U susjedni Libanon u proteklih nekoliko dana ušlo je više stotina sirijskih izbjeglica, a mnogi su ranjenici s prostrijelnim ranama.

Tenkovi na granici

U Tursku je do sada ušlo više od 12 tisuća izbjeglica, a iz dana u dan u području uz granicu niču nova izbjeglička šatorska naselja. Istodobno, sirijska vojska poslala je velik broj tenkova na granicu s Turskom i oni su stacionirani u selima koja se nalaze najbliže granici.

U mjestima iz kojih stanovništvoa masovno bježi Assadove snage sigurnosti postavile su mitraljeska i snajperska gnijezda. Vojska je s tenkovima dotjerala izbjeglice do same granice, no veći dio njih čeka posljednji trenutak za prelazak u Tursku zato što na sirijskoj stani moraju ostaviti stoku i osobna vozila koja su uspjeli spasiti iz svojih sela.Gomilanje sirijskih trupa na granici s Turskom izazvalo je zabrinutost. Turska vlada pozvala je na konzultacije sirijskog veleposlanika u Ankari, a američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Assada da hitno povuče trupe s turske granice. Naglasila je da je riječ o krajnje opasnoj i eksplozivnoj situaciji u kojoj iz dana u dan raste opasnost od prekograničnih sukoba.

Prijetnja NATO-u

- Ako oni hitno ne povuku vojsku s te granice, doći će do eskalacije sukoba na tom području – kazala je Hillary Clinton.

I Europska unija proširila je popis sankcija protiv Sirije. Kako je Turska članica NATO-a, napad sirijske vojske na turski teritorij bio bi ujedno napad na cijeli NATO, pa u tom slučaju ne bi bila isključena ni vojna akcija.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u posljednje vrijeme šalje vrlo oštre poruke u Damask, pa bi gomilanje vojske i naoružanja na granici moglo dovesti do stvaranja još veće napetosti između dviju zemalja. Turska vojska u protekla tri dana povukla se nekoliko stotina metara od granice kako bi izbjegla izravni sukob sa sirijskim snagama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar neidemdalje
neidemdalje
14:57 27.06.2011.

a naši vojnici su u siriji a ******** smo članica nato-a . lako bi se moglo desiti da ostanu tamo kao taoci.

Avatar nekakav
nekakav
12:23 28.06.2011.

hilari bi morala znati da ne postoji turska granica, nego tursko-sirijska. ne može biti samo turska... jer ne bi ni bila granica. može biti tursko selo, američki plaćenik, tako nešto. ovih 12 tisuća izbjeglica je već tamo 2 mjeseca. nema povećavanja broja. glumataju.