OD TRI DANA PRODULJENOG VIKENDA TRGOVINE NISU RADILE DVA DANA

Dobrodošli u Hrvatsku, sve zatvoreno!

02.05.2009.
u 19:22
Pogledaj originalni članak

Sa samo stotinjak tisuća turista, koliko se procjenjuje da je trenutačno na Jadranu stranaca, Hrvatska svakog dana sa zatvorenim trgovinama izgubi milijun eura. Točnije, tijekom neradnog prvosvibanjskog petka, pa potom današnje nedjelje, gostima je u džepovima ostalo oko dva milijuna eura jer ih nisu imali gdje potrošiti.

Stampedo turista uništit će hrvatsku obalu

Možda čak i više, jer su cijene u odnosu na 2007, otkad su podaci o dnevnoj potrošnji turista, rasle, što potrošnja obično prati. Te godine su turisti, inače, u nas trošili oko 55 eura na dan, od čega na šoping 9,51 euro.

Vapaj za kunom
Puno ili malo? Za proračun koji poput hrvatskoga vapi za svakim turističkim eurom – jako puno. A svota će sa svakom novom nedjeljom i zahuktavanjem sezone ubrzano rasti. Stoga turistička branša prvo nakon Uskrsa, a sada i povodom prvosvibanjskih neradnih dana, ponovo u čudu pita: dokle će se ustrajavati na nelogičnoj i za turističku zemlju posve neprirodnoj zabrani?

– Dubrovački trgovci, od kojih su neki u petak, kad nisu smjeli raditi, turiste dočekali s natpisima “Dobrodošli u Hrvatsku” i preko njih oznakom “Zatvoreno”, negoduju od početka dolaska kruzera.

Pohod inspektora
Uz potporu gradonačelnice Dubravke Šuice neki su se trgovci na početku sezone odvažili na rad u nedjelju, no idućeg su ih vikenda pohodili inspektori pa su odustali.

– Htjeli smo kupiti neki suvenir, no nismo uspjeli. Jako nam je žao, ali što se može – kaže Eva Trübenecker iz njemačkoga grada Augsburga. Gubici su zbog nerada nedjeljom veliki, a mnogima je ljetna zarada jedina šansa da opstanu.

– Nevjerojatno je da mi punimo proračun, a da nam se ne dopušta raditi! – rekao nam je predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja Mladen Malta.

Vlasnik pulske trgovine “RT Stil” Antonio Rupčić žalostan je što trgovci nisu utržili ni kune za blagdane: – Tužno je da Pula za blagdane i nedjelje izgleda kao grad duhova. U europskim turističkim gradovima radi se od 0 do 24. Zbog neradne nedjelje gubim prihod koji zaradim subotom, a spreman sam dodatno plaćati radnike vikendom i blagdanom.


Gostiju zasad više nego lani

U vezi s pitanjem treba li se zakon izmijeniti tako da početak sezone umjesto parlamenta određuje lokalna samouprava, trgovci su složni. Potporu im daju i ugostitelji te strukovna udruženja. A koliko je turista naišlo na zatvorena vrata trgovina? Direktor zadarske turističke zajednice Zvonko Šupe, primjerice, tvrdi da su zadarski hoteli puni, da je gostiju možda i dvostruko više nego lani. Više je gostiju i na dubrovačkom području, pune su turista i splitske ulice.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr