U POVODU

Dobro rješenje za vojni rok

23.03.2007.
u 17:08
Pogledaj originalni članak

Nakon više godina razmišljanja i najavljivanja, Vlada je ovaj tjedan napokon pokrenula proceduru koja će rezultirati time da hrvatski građani više neće imati obvezu služenja vojnog roka, i to vjerojatno već od sljedeće godine.

Da bi se razriješile eventualne nedoumice, valja reći da se institut obveznog vojnog roka ne ukida potpuno, nego se zamrzava. To znači da će, bude li postojala potreba za popunjavanjem Oružanih snaga ili se promijeni sigurnosna situacija u regiji, neke generacije vojnih obveznika ročnika moći biti pozvane na služenje. Zašto je zamrzavanje u ovom trenutku bolje rješenje od potpunog ukidanja?

Jednostavno, ako bi se obveza služenja potpuno ukinula, u slučaju potrebe za vojnicima trebalo bi ponovno mijenjati zakon, što znači da bi izmjene trebao donijeti Sabor, a ta procedura traje dulje od jednostavne odluke da se jedna ili više generacija pozove na služenje, koju će u slučaju potrebe supotpisati predsjednik RH i premijer. No, s obzirom na to da se u dogledno vrijeme, a pogotovu nakon što Hrvatska postane članicom NATO-a, ne predviđa opasnost od klasičnog napada te da, prema procjenama, postoji dovoljan interes građana za popunjavanje OS-a, vrlo je vjerojatno da takvih poziva više neće biti.

Izmjenama se uvodi institut dobrovoljnog služenja vojnog roka za one koji to žele, i to ne samo za mladiće nego i za djevojke. S obzirom na to da će vojni rok morati odslužiti svi koji žele profesionalno raditi u Oružanim snagama, odnosno biti profesionalni vojnici, u Vladi i MORH očekuju da će za dobrovoljno služenje biti dosta velik interes.

Razlozi za zamrzavanje obveznog služenja vojnog roka su hrvatska orijentacija na manju, ali učinkovitiju, profesionalnu vojsku, stabiliziranje stanja u regiji u odnosu na razdoblje prije desetak godina, ali i sve veći broj zahtjeva za civilno služenje.

Godine 1992. bilo je 145 zahtjeva, a posljednjih je godina njihov broj prešao 10.000. Lani je prvi put broj ročnika bio manji od broja onih koji su služili civilno. Na služenje vojnog roka bilo je planirano uputiti 16.000 ročnika, a upućeno ih je samo oko 7800.

Pogledajte na vecernji.hr